Янукович оголосив останній марш-кидок до перемоги

Понеділок, 6 березня 2006, 09:18

Партію регіонів можна критикувати за різне, але в одному їм не відмовиш – ці люди люблять гарні автомобілі. Повірте, автори даної статті відвідали багато з’їздів протягом зими, але такого автопарку, як під час зібрання Януковича, що відбулося цієї суботи в Києві, ще ніде не зустрічали.

Протягом першої половини дня функціонував тільки один з трьох рядів руху по вулиці Суворова. Весь асфальт поблизу кінотеатру "Зоряний" був зайнятий технікою, на якій приїхали делегати-однопартійці Януковича.

Щоб не переобтяжувати читача перерахунком всього побаченого, розкажемо лише про автомобілі вищої цінової категорії: сім джипів "Лексус" і два седани "Лексус", вісім джипів "Тойота Лендкрузер" і три джипи "Тойота Прадо", шість "Тойот Камрі", три джипи "Міцубіші Паджеро", два джипи "Ніссан", три джипи "Гранд Чирокі", один джип "Фольксваген Таурег", шість "БМВ 750", один джип "БМВ", три "Ауді А6", дві "Субару Аутбек", чотири "Мерседеси" класу "Е", два джипи "Мерседес", один "Мерседес SLK" і, - як же без них? - п’ятнадцять "Мерседесів S-500".

Рух вулицею Суворова майже заблоковано
Із екзотики – шестисотий "Мерседес" старого зразка, "Лінкольн" а ля лімузин і китайський джип "Ссанг Йонг Продіус". Простіше кажучи, в одному місці скопичився транспорт на мінімум п’ять мільйонів доларів.

І це без броньованої техніки Рината Ахметова – він взагалі не приїхав на зібрання однопартійців. За словами Бориса Колесникова, його друг досі не одужав від запалення легенів, яке підхопив місяць тому у Франції під час футбольного матчу "Шахтар"-"Лілль".

"Донецькі" зібралися в Києві, щоб підбити підсумки виборчої кампанії, але у підсумку це вилилося у двогодинний сеанс звинувачень влади у фальсифікації виборів.

У кулуарах вони це називали "з'їзд переможців". "Регіонали" кардинально відрізнялись від тих, що засідали в "Зоряному" рік тому – тоді всі були пригнічені фіаско, зараз вони загинають пальці на руках, рахуючи дні до реваншу, яким має настати 26 березня.

У емблемі зібрання Партії регіонів панував романтизм – там намалювали квіточку незрозумілого підвиду флори. Ми запитали у Андрія Клюєва, що це таке. Він довго мовчав, поки його прес-секретар не повідомила – це, виявляється, пролісок.

Поява Януковича на сцені кінотеатру звернула увагу на символізм ситуації. Справа в тому, що в поведінці лідера виборчої гонки стали вгадуватися риси... кібер-робота з кінобойовика середини 1980-х. На це треба просто звернути увагу, і ви побачите.

От, наприклад, Віктор Федорович взяв і секунд на двадцять завмер з усмішкою на обличчі, коли заплутався у словах перед початком роботи з'їзду. Просто сидів і усміхався, не блимаючи дивлячись у зал.

Або хіба не ріднить Януковича з роботами інше спостереження: лідеру Партії регіонів підготували і надрукували не просто текст промови, а взагалі всі слова, які він повинен був сказати протягом з'їзду?

Януковичу написали не тільки виступ, але всі слова, які він повинен сказати зі сцени

За виступом лідера стежив чоловік в окулярах, перед яким лежала повна стенограма всіх слів Януковича, включаючи невинні фрази на кшталт "Дякую, Іван Васильович!".

Тут треба поставити велику п’ятірку технологам Януковича, які написали йому найкоротшу для української політики промову – 14 хвилин. При цьому в ній не було жодних незнайомих імен, слів і цитат. І Янукович за увесь виступ зробив лише одну помилку, неправильно поставивши наголос в слові "колапс".

Ще, виявляється, Янукович вивчив гімн України – і з задоволенням співав його на камери. Робив це беззвучно, але, судячи з руху щелеп і сяючих очей, йому особливо подобалися слова "згинуть наші воріженьки як роса на сонці, запануєм і ми, браття, у своїй сторонці".

За каноном парт-номенклатурного жанру, в першій частині своєї доповіді Янукович торкнувся "соціально-політичної ситуації в країні":

"Економіка України наближається до колапсу, катастрофи. Ми були свідками того, як на одному з останніх засідань Кабміну ні президент, ні члени уряду не відповіли на питання, хто ж насправді стоїть за компанією (РосУкрЕнерго), від якої залежить постачання газу в Україну".

"Що ж виходить: вище керівництво держави не відає, хто, як і яким чином вирішує проблеми з газом? Обсяги промислового виробництва впали у січні на 15%".

"Цифри за лютий не обіцяють бути кращими. Більш того, нас чекає перспектива підвищення ціни на газ до 270 доларів за тисячу кубометрів".

Як раз перед цим Ганна Герман запропонувала журналістам "5 каналу" попитати в Андрія Клюєва документи про те, що "Нафтогаз" скоро стане повним банкротом, а його борги начебто скупає "РосУкрЕнерго".

(Але, як пізніше вдалося з'ясувати в самого політика, документальних підтверджень у нього поки немає.)

Віктор Федорович продовжував сеанс викриття помаранчевої влади:

"Для чого майданна влада цілеспрямовано і цинічно знищує економіку України? Відповідь проста: бідний народ – слухняний народ! Поглинений питанням здобуття хліба насущного, цей народ не здатен буде протистояти оптовій приватизації злиденної країни, яку спланувала помаранчева влада".

І далі прозвучала головна теза з'їзду: "Заради такої мети, дорогі співвітчизники, влада і розробила схему масових фальсифікацій виборів у всіх без винятку регіонах України!".

Такі закиди, зрозуміло, голими не подають – потрібні аргументи, і Янукович їх навів. Але від них сильно потягнуло спогадами про 2004 рік, коли дуже схоже говорив інший Віктор.

Ківалов не в розшуку, його лище двічі допитували
"Ось що, наприклад, що вони роблять на південному сході країни. Списки виборців перекладають на українську мову, умисно роблячи при цьому помилки у прізвищах та іменах, щоб люди не змогли проголосувати. В цих списках пропускають не те що цілі сім'ї, але й будинки, вулиці, зникають навіть жилі квартали", - заявив Янукович.

Якщо хто не пам’ятає, то це – пункт з переліку звинувачень, висунутих спостерігачами на довиборах до Верховної Ради в Одесі, що відбулися в травні 2004. Саме з них розпочав свою діяльність на посаді голови ЦВК Сергій Ківалов, і ці безчинства творилися якраз в його окрузі, від якого він ставав депутатом.

Зараз Ківалов, як відомо, балотується до парламенту як 27 номер списку Партії регіонів. Він не виступав, але був помічений у кулуарах з'їзду. Там Ківалов повідомив журналістам, що проти нього навіть не порушували справу, а лише безрезультатно допитували в справі за фактом фальсифікації президентських виборів.

На відміну від Януковича, інший представник керівництва Партії регіонів Борис Колесников не впевнений, що влада робить помилки навмисно: "Ви уявляєте, ті, хто був Воробйовим, стали Горобцовим! Я сподіваюся, що тут немає злого умислу, але факти говорять самі за себе: ми знайшли виборчу дільницю, де з 2 500 виборців помилки зроблені в прізвищах 2 100".

Ще один приклад майбутніх фальсифікацій спічрайтери Януковича явно позичили з кіровоградського сотого округу зразка другого туру на президентських виборах-2004.

"Ще одним ноу-хау розроблених владою фальсифікацій є принцип формування дільничних виборчих комісій. В комісії вводяться представники технічних провладних партій, які мають чітке завдання - в день виборів різко захворіти, знайти будь-які інші причини для того, щоб не брати участь в роботі комісії. Разом з членами комісій будуть зникати печатки або будуть використані інші подібні уловки".

Безперечно, Віктор Федорович правий, голову комісії з кіровоградського округу разом з печаткою шукали, здається, мало не півроку після перемоги Ющенка.

"Таким чином, через неукомплектованість виборчі комісії одразу стануть нелегітимними, а значить вибори на цих дільницях будуть визнані такими, що не відбулися", - попередив Янукович.

Тетяна Засуха так і не сказала слідству, де ховається її чоловік

Він, очевидно, добре пам’ятає, як його супротивника в такий спосіб позбавили не однієї тисячі голосів. Звичайно, зараз це буде лише якась сота відсотка в загальному результаті, але вона може завадити якомусь регіоналу потрапити до парламенту, а Януковичу – почуватись більш упевненим на переговорах про майбутній уряд.

Тому зрозумілий його заклик до однопартійців: "Ці фальсифікації потрібні помаранчевій владі, аби залишитися будь-якою ціною, і одразу після виборів почати заплановану оптову приватизацію збіднілої України! Дорогі співвітчизники, ми не маємо з вами права допустити банкротства країни!".

"Якщо хочеш бути ситим, включи холодильник у радіоточку, коли говорить президент "чисті руки", - перефразував старий анекдот про Брежнєва керівник штабу Януковича Кушнарьов. "Влада і її костиль "Наша Україна" знову хочуть вкрасти у нас перемогу. Але ми не допустимо другий Майдан!"

Повторювала за ним і лідерка фракції Регіони України Раїса Богатирьова: "Ми стали тим льодоколом, який вскрив помаранчеву кригу, що вкрила всю Україну".

Перший ряд донецьких: Юхим Звягильский, Володимир Пєхота, Раїса Богатирьова, Борис Колесников, Ян Табачник

Ще одне дежа вю довелося пережити, коли Янукович перейшов до деталей своєї програми: "ми проведемо реформу оподаткування, при нас буде ухвалене нове антикорупційне законодавство, яке, на відміну від пустих лозунгів нинішньої влади, ліквідує причини, а не наслідки існування даного явища. Ми залучимо в економіку нові інвестиції, які дозволять створити нові робочі місця, влада й бізнес будуть роз’єднані".

Склалося враження, що Партія регіонів вирішила взяти на озброєння всі обіцянки президента Ющенка. Щоправда з двома винятками: у них немає тези "бандити сидітимуть у тюрмах", але є теза "ми гарантуємо право власності і повернення до реприватизації буде неможливим".

Партія регіонів все ще їздить на своєму конику, обіцяючи децентралізацію влади, вирішення мовної політики і вічну дружбу з Росією. Втім, у деяких аспектах партійна доктрина значно прогресувала:

"Ми будемо продовжувати рух України в єдину Європу, бо наша країна є невід'ємною частиною європейського континенту. Для цього ми зосередимося на проведенні ефективних реформ".

"Економічно сильній Україні не доведеться постійно нагадувати про себе Брюсселю, а прийде час і сам Брюссель до нас звернеться з пропозицією приєднатися до ЄС", - навряд чи цю тезу можна було чекати від Януковича рік тому. Так само як і цю: "Ми будемо продовжувати політику стратегічного партнерства з США".

Хоч далі Янукович і додав: "Однак, на відміну від нинішнього керівництва ми не будемо робити це в шкоду відносинам з Росією".

Син Януковича з гордістю дивився на батька

Завершив виступ Янукович майже військовою фразою: "Ми на своїх плечах винесемо країну з розрухи, ми своїми руками відродимо стабільність... Я це знаю, ми це знаємо, і допоможе нам в цьому Господь бог".

Янукович, ораторська майстерність якого часто супроводжується конфузами, цього дня уник спілкування з журналістами і дозволив собі експромт лише вкінці з'їзду, коли взявся вітати зі скорим святом. "Давайте 8 березня поцілуємо наших жінок і мам в теплі очі і ласкаві руки, а (пауза) 27 березня (пауза) візьмемо їх на руки", - запропонував Янукович своїм "настоящім міжчінам".

В кінці зібрання Янукович і всі члени президіуму підвелися зі своїх місць і підняли догори руки, дружно мугикаючи "ре-гіо-ни-ре-гіо-ни!". Мовчав тільки Клюєв. Зате він красномовно сказав одному з делегатів, уже виходячи з зали: "Третього не дано – або ми їх, або вони – нас".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді