Конверт із білим Порошком

Вівторок, 16 травня 2006, 23:05

У новій Верховній Раді, яка ще навіть не збиралася на жодне засідання, уже народилася перша інтрига. Петро Порошенко і Микола Мартиненко попрацюють пліч-о-пліч з Олександром Турчиновим і Миколою Томенком. Рік тому Турчинов порушував проти одного з них кримінальні справи, а Томенко "нищив" їх імідж у газетах. Півроку тому Порошенко і Мартиненко допомогли Ющенку відставити Тимошенко – а тепер роблять все, аби вона не повернулася в прем’єри.

Із соратників вони стали ворогами, але найближчі півтора тижні вони подихають спільним повітрям: і Турчинов, і Порошенко, і Томенко, і Мартиненко увійшли до вузького числа обраних – восьми осіб, які займатимуться підготовкою першого засідання нової Верховної Ради.

Крім четвірки, цим також опікуватимуться Богдан Губський, Сергій Ларін, Ігор Шкіря та Євген Кушнарьов. Їх обрали до спеціальної підгрупи депутатів, які займатимуться початком роботи парламенту

Від цих людей тепер залежить дуже багато – вони пропишуть сценарій першого дня роботи нової Верховної Ради. Відтак, вони впливатимуть на створення тимчасової президії парламенту. А тимчасова президія діятиме у Верховній Раді, поки не створиться парламентська коаліція – бо посада спікера буде розподілятися одночасно з портфелем прем’єр-міністра. І тимчасова президія буде тим політбюро, яке направлятиме хід перших засідань нового парламенту. А там буде визначатися влада в Україні – можливо, на найближчі п’ять років.

Одним словом, тепер Губський, Кушнарьов, Ларін, Мартиненко, Порошенко, Томенко, Турчинов та Шкіря стали впливовішими за інших майбутніх депутатів. Очевидно, що з них і сформують тимчасову президію. Можливо, навіть, серед цих восьми людей є майбутній спікер парламенту...

Боротьба за посади входить у гостру стадію. Запах свіжелакованих підлог на Грушевського відчувається дедалі сильніше...

Але з коаліцією досі все незрозуміло. Процес і далі рухається двома паралельними напрямками.

Джерела з боку "донецьких" розповіли "Українській правді", що під час двотижневих травневих канікул відбулася зустріч Ющенка і Януковича, про яку не повідомлялося пресі.

Прем’єр Юрій Єхануров у постійному режимі веде переговори з януковичами. За словами джерел, підраховано, що коаліція "Нашої України" та Партії регіонів може нараховувати 230 депутатів (оскільки не всі ющенківці погодяться на цей формат). Більше того, уже навіть начебто існує проект коаліційної угоди "Нашої України" та Партії регіонів.

"Там знято всі гострі кути. Наприклад, НАТО. Сказано, що "Наша Україна" і Партія регіонів єдині у бажанні гарантувати безпеку України в активній співпраці з країнами НАТО. Там не сказано про вступ, але не сказано і про невступ до НАТО. Або статус російської мови – сказано, що і ті, й інші за те, щоб "всіляко сприяти її розвитку". Тобто теми, які викликають протиріччя, прикрито такими гладкими формулюваннями", - розповів співрозмовник УП з боку Партії регіонів. Втім, варто визнати, що такі його зізнання категорично спростовують офіційні особи "Нашої України".

Паралельно Партія регіонів підсилює тиск на Ющенка через обласні ради. "В Донецькій, Луганській та Харківській областях ми контролюємо дві третини голосів, тобто можемо зняти будь-якого призначеного з Києва губернатора. Ці три області – це мінімум дев'ять мільйонів голосів. Ще плюс Крим, Дніпропетровська і Запорізька області. Тобто без нас Ющенко не контролюватиме владу на третині території держави", - сказало джерело.

Заважає реалізувати цей союз Партії регіонів та "Нашої України" багато факторів. Найголовніший – це вперте бажання "донецьких" зламати Ющенка, нав’язавши йому прем’єрство Януковича. Їх неготовність назвати інше прізвище, або погодитися на Єханурова, знижують шанси коаліції до нуля.

Але, навіть якщо відбудеться заміна кандидатури з боку Партії регіонів, об'єднання з ними неминуче викличе ще дві реакції. Відбудеться самогубство партії "Наша Україна" та знищення рейтингу Ющенка. Якщо першого Ющенкові не шкода, то друге він втрачати не хоче.

Порятунок Ющенка – в тому, щоб картина виглядала максимально природно і не залишала його відбитків пальців. І якщо Тимошенко буде внесена на посаду прем’єра, але їй не вистачить голосів – це стане варіантом, який допоможе Ющенку зберегти обличчя на Заході.

Ющенко покладається на свою нинішню поведінку – усунувшись від процесу, він не виключає для себе жоден сценарій. Ющенко не буде просити Порошенка і десяток його соратників у новій фракції "Наша Україна" проголосувати за прем’єрство Тимошенко, але не буде агітувати й рухівців за об’єднання з Партією регіонів. Не торкаючись цього всього руками, Ющенко сподівається, що коаліція або зростеться, або розвалиться.

Перше – добре, друге – не погане, бо забезпечить ще мінімум півроку прем’єрства Єханурова. Якщо новий парламент доведеться розпускати, то максимальна дистанційованість дає Ющенку надію, що він вбережеться від уламків розчарувань електорату.

Чинний глава уряду за будь-якого варіанту зберігає свою близькість з президентом. Якщо Єахнуров не стає прем’єром, то буде спікером. Якщо не спікером, то главою секретаріату президента. Якщо не ним – то секретарем Ради національної безпеки.

Свою гру для досягнення крісла спікера веде Петро Порошенко. У вівторок після підготовчої групи з проведення першого засідання парламенту кореспондент "Української правди" був свідком красномовної сцени. Першим із зали вийшов Андрій Клюєв, слідом за ним був Порошенко. Клюєв розвернувся і, прощаючись, підморгнув Порошенку. Читалася ця міміка однозначно.

Водночас чутки, що Порошенко є головним лобістом союзу з донецькими, його серйозно дратують. Тому що це неправда – більша роль у того ж Єханурова або Віри Ульянченко.

Крім того, спікерство Порошенка більш імовірне саме в союзі з БЮТ – оскільки між ним та Ринатом Ахметовим досі лежить тінь підозр. Президент "Шахтаря" думає, що минулорічні проблеми йому та Борису Колесникову влаштував саме Порошенко.

Сам же Порошенко останніми днями багато зробив, щоб процес підготовки до першого засідання парламенту контролювали саме представники "Нашої України", БЮТ і Соцпартії, а не Партії регіонів.

Прагнення Порошенка стати спікером знаходить підтримку всередині групи людей, яких уже навіть самі члени "Нашої України" називають словосполученням "любі друзі". Для багатьох зрозуміло, що Порошенку не просто вистачить сили протистояти Тимошенко-прем'єру – що йому вистачить талантів через півроку, в разі чого, зняти її з посади.

Але його відмінність від Єханурова в тому, що Порошенко може не дочекатися благословення Ющенка, щоб стати спікером – тоді як чинний прем’єр завжди може розраховувати на підтримку президента.

Є один фактор, який зіпсував Порошенку всю політичну кар’єру – його рейтинг знищено Тимошенко. Указ про його повернення у виконавчу владу може коштувати Ющенку зниження власних процентів. Людей, здатних обіграти цю подію на гідному рівні, знайдеться вдосталь. Тому простір для життя Порошенка – це Верховна Рада, де для обрання головою не потрібен підпис президента.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді