Клюєв займе місце Литвина, а Янукович-син голосуватиме "правильно"

Середа, 24 травня 2006, 15:56

25 травня, коли для школярів України прозвучить останній дзвоник, депутати Верховної Ради 5-го скликання вперше сядуть "за парти".

У середу, напередодні першого засідання, апарат Верховної Ради провів для них "польові навчання" – народних обранців вчили натискати на кнопки та користуватися системою "Рада".

За словами нардепа В’ячеслава Коваля, з умовами роботи в сесійному залі ознайомилися більше половини новообраних депутатів, оскільки 156 парламентаріїв були і в попередньому скликанні.

"Це не традиційно, оскільки завжди міняється менше третини", – зазначив Коваль.

Хто саме прийшов тренуватися, депутат не назвав. Кажуть, в залі точно були присутні екс-голова "Нафтогазу" Олексій Івченко та екс-голова "Київміськбуду" Володимир Поляченко. Що ж до таких новобранців як Віктор Янукович, Ринат Ахметов та Борис Колесников, то начебто для них проводились індивідуальні тренінги.

'"Кнопочне
"Кнопочне місце". Крило "регіоналів". Для депутатів заготовили спеціальні "пам'ятки"

Благо, вчити депутатам багато не треба. Кнопки для голосування як на світлофорі: зелений - "за", жовтий - "утримався", червоний - "проти".

Також для депутатів автоматизували процедуру запису на виступ. Тепер їм не доведеться з 6-ої ранку чергувати в апараті, достатньо буде натиснути кнопочку.

Інших нововведень для депутатів поки не запровадили. Ремонт у Верховній Раді зазвичай проводиться влітку. Тоді ж, напевно, депутатам змінять стерті попередниками килимки, а, можливо, й оббивку крісел.

Також до осені депутатам видадуть 450 ноутбуків. Керівник відповідної служби В’ячеслав Чепурний не зміг назвати моделі нових "цяцьок" для депутатів, мотивуючи це тим, що їх ще не завезли до Верховної Ради. Але, начебто, це будуть "Самсунги", серед технічних параметрів яких - здатність безперебійно працювати вісім годин. Якщо припустити, що ноутбуки коштуватимуть десь в середньому 1-2 тисячі доларів, то іграшки для 450 депутатів обійдуться бюджету в 450-900 тисяч умовних одиниць.

Для того, щоб депутати мали можливість з робочого місця користуватися Інтернетом, в Раді вже встановили два спеціальні сервери. Тепер, принаймні, депутат зможе оперативно дізнатися, що про нього думає і пише інтернет-преса.

Самі ж журналісти так і не змогли вивідати, чи подобаються новообраним депутатам їх нове місце роботи.

Віддуватися за всіх довелося В’ячеславу Ковалю, який зазначив, що приміщення Верховної Ради будувалося ще за часів СРСР, коли депутати збиралися на засідання раз на рік. "Що вони тоді – проголосували, побалакали, випили горілки й розійшлися. А зараз Верховна Рада працює постійно, і приміщень не завжди вистачає", - зазначив депутат.

Однак він не ризикнув озвучити думку, що депутатам потрібно будувати нове приміщення.

Поки журналісти мучили питаннями Коваля, в залі з'явився значно соковитіший "фрукт". В супроводі одного зі старших "регіоналів" сюди пройшов Віктор Янукович-молодший. Він явно не очікував на зустріч з пресою, тому, побачивши лавину людей з камерами, яка ринулась на нього, спробував вискочити в бокові двері. Але його спіткала невдача. Двері виявилися зачиненими, і Янукович опинився буквально в глухому куті.

Януковича загнали в глухий кут. Виходу нема
Януковича загнали в глухий кут. Виходу нема. Фото Анни Андрієвскої 

Щоправда, навіть тотальна осада не змусила сина лідера Партії регіонів стати багатослівним. Він так і не сказав нічого зрозумілого на питання, чи сподобалась йому Верховна Рада і як пройшло вранішнє навчання.

На уточнення, чи навчився він вже голосувати, Янукович-молодший сказав дуже "правильну" фразу: "Я думаю, це не проблема, головне - правильно голосувати".

Ще вдалося довідатися, що син лідера найбільшої фракції не житиме в готелі, як більшість іногородніх депутатів, і не братиме грошове відшкодування на квартиру.

'Віктор
Віктор Вікторович пояснюють, як "правильно голосувати". Фото Анни Андрієвскої 

Де він зараз мешкає, Янукович-молодший не сказав, але проговорився, що на завтрашнє засідання приїде не разом з татом.

На довге умовляння журналістів сфотографуватися на своєму робочому місці, Янукович відмовив, відрізавши: "Завтра побачите".

Насправді, син Януковича сидітиме в другому секторі справа від трибуни (якщо дивитись з місця спікера). Слідом за ним сидітиме скандально відомий голова Вищого господарського суду Дмитро Притика. Тато-Янукович сидітиме в 7-му ряду того ж сектору другим скраю, поряд з Раїсою Богатирьовою. Так що при бажанні зможе наглядати за поведінкою сина.

Перші ряди Регіони вирішили віддати жінкам. В другому ряду сидітимуть Тетяна Засуха, Юлія Ковалевська та Олена Лукаш. Напевно, саме цим бариням у випадку чого доведеться бігти блокувати трибуну.

Ринат Ахметов та Борис Колесников матимуть натомість змогу наглядати за роботою фракції збоку, оскільки обрали місця в боковій ложі, де відведено місце лише для чотирьох депутатів.

Екс-генпрокурор Святослав Піскун сидітиме майже на гальорці поряд з Ганною Герман та Тарасом Чорноволом. Останнього задовольняє і сусідство і місце, хоча він не знав зарання ні про перших, ні про друге. Щодо місця, то Чорновіл нагадав, що раніше на ньому сидів Віктор Пінчук, припустивши, що "це, напевно, до грошей".

Надійний тил цій групі забезпечать відомі "підрахувальники" виборів-2004 Сергій Ківалов та Валерій Бондик, які присядуть на вході в сесійну залу.

Тут сидітиме Віктор Янукович-старший
Тут сидітиме Віктор Янукович-старший. Фото Анни Андрієвскої 

Найбільше ж з "регіоналів" поталанило Андрію Клюєву, який сидітиме на місці голови бюджетного комітету Людмили Супрун.

"Це місце спочатку займав Володимир Литвин до обрання спікером. Тому, напевно, це щасливе місце. І зручне - тут завжди були затори, бо депутати збирались весь час біля нього, щоб поспілкуватися. Я навіть якийсь час не одягала білий одяг, бо всі йшли обніматись", - зізналась Супрун, яка зайшла до сесійної зали сфотографуватися наостанок.

Перед регіонами відведено місце для малочисельної групи комуністів. А поряд з ними сусідитимуть обранці від СПУ.

Олександр Мороз сидітиме поряд зі своїм вірним Санчо Пансою Ярославом Мендусем та Валентиною Семенюк. А попереду нього розміститься Андрій Деркач.

Де буде місце Юлії Тимошенко, поки неясно. Депутатські таблички в цьому крилі ще не розставили.

Завтра депутати вирішуватимуть, хто сидітиме в президії
Завтра депутати вирішуватимуть, хто сидітиме в президії. Фото Анни Андрієвскої 
Так само немає інформації, як розташується частина "Нашої України". Відомо лише, що місце активного Івана Зайця тепер займе Ксенія Ляпіна. Тепер її черга "стрибати по залу". А Петро Порошенко сидітиме на своєму старому місці. Тільки тепер його сусідами будуть Володимир Поляченко та Давид Жванія.

Як сидітимуть інші депутати, стане відомо до вечора середи, коли технічна служба закінчить начищати для них килими в залі.

А вже у четвер почнеться "свято демократії"...

Фото Анни Андрієвскої 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді