Україна може ввести квоту на імпортну друковану продукцію

П'ятниця, 26 травня 2006, 15:08

Для того, щоб захистити внутрішній ринок, необхідно ввести квоти на імпортну друковану продукцію й поліграфію.

Про це йшла мова на сьогоднішньому засіданні Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання й книгорозповсюдження під керівництвом віце-прем'єра з гуманітарних і соціальних питань В'ячеслава Кириленко, повідомляє Ліга.

Кириленко підкреслив, що кількість найменувань книг внутрішнього ринку торік, у порівнянні з 2004 роком, зросла на 6-7%. У той же час він відзначив, що тиражі стали менше: тираж україномовних книг в 2005 році, у порівнянні з 2004 роком, знизився на 8%.

Сьогодні в Україні, за словами Кириленко, 61% від усього офіційного тиражу становлять україномовні книги, а 31% - російськомовні.

"Це диктує нам те, що внутрішній ринок треба захищати від серйозної конкуренції", - відзначив він, підкресливши, що в 2005 році тираж української книги склав 54 млн. екземплярів, а, за оцінками експертів, 65-70 млн. екземплярів книг було завезено з-за кордону.

Кириленко висловив впевненість у тому, що умови конкуренції української книги вкрай складні, незважаючи на податкові преференції для видань, тому й потрібно впроваджувати квоту на імпорт друкованої продукції й поліграфії.

Крім того, віце-прем'єр відзначив необхідність створення мережі книготорговельних підприємств.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді