Туркменістан може "перекрити вентиль" Росії

Середа, 21 червня 2006, 11:54

Туркменістан повернувся до випробуваного засобу у переговорах про ціну газу, що експортується в РФ і в Україну, пригрозивши перекрити вентиль, якщо "Газпром" не погодиться купувати паливо з другого півріччя майже вдвічі дорожче.

Стрибок ціни стане відчутним у першу чергу для одного з кінцевих споживачів - України, чиї провідні галузі економіки - металургія та хімія - орієнтовані на дешеві енергоносії, передає Ліга.

Міністр нафтогазової промисловості Туркменістану Курбан Атаєв відзначив, що "якщо протягом найближчих півтора місяців відповідний контракт із "Газпромом" не буде укладений, то Туркменістан припинить поставки газу".

Раніше Туркменістан і "Газпром" повідомили, що не зуміли прийти до компромісу в переговорах про обсяги та вартість поставок на друге півріччя.

"Туркменська сторона запропонувала встановити ціну в обсязі 100 дол. за 1 000 кубометрів, що є цілком нормальною вартістю газу. Однак російська сторона запропонувала 65 дол., - заявив Атаєв і додав. - Туркменістан категорично відмовився від такої пропозиції".

В 2006 році Ашхабад припинив прямі поставки газу Україні і розраховує продати "Газпрому" практично весь обсяг видобутку на тривалу перспективу.

"Що стосується поставок туркменського природного газу в Україну, то в цей час Україна не має власних магістралей для його транспортування з Туркменістану. Тому це питання може бути вирішено після відповідних погоджень української сторони із країнами транзиту", - підкреслив Атаєв.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді