Газові трейдери пропонують передати видобуток українського газу приватникам

Середа, 21 червня 2006, 14:10

Держава повинна створити сприятливі умови для приватних компаній у сфері геологорозвідки й видобутку газу.

Про це 21 червня на прес-конференції заявив президент асоціації "Газові трейдери України" Роман Сторожев, повідомляє Ліга.

Сторожев відзначив, що розробкою родовищ, які з комерційної точки зору є нецікавими для великих державних підприємств, повинні займатися приватні добувачі.

За його словами, схему передачі цих родовищ приватним підприємствам держава повинна визначити самостійно.

"Добувачі будуть платити податки, що забезпечить додаткові надходження в бюджет, а також... зростання видобутку газу", - додав він.

Сторожев відзначив, що на сьогоднішній день біля двох десятків приватних компаній добувають близько 1 млрд. 500 млн. кубометрів газу на рік, що становить лише 2% загального балансу держави.

Тобто, приватні компанії не мають можливості впливати на ситуацію на газовому ринку і не складають конкуренції імпортованому газу.

У той же час такий видобуток газу допоможе вирішити проблему енергозабезпечення України.

Президент асоціації впевнений, що "лише тоді, коли в Україні буде сприятливий клімат для приватних компаній у сфері геологорозвідки, можна буде говорити про побудову в державі ринкової й конкурентоспроможної економіки".

За офіційними даними, у надрах України прогнозовані запаси газу становлять близько 5 трлн. кубометрів, з них розвіданих - тільки 1 трлн. 200 млрд.

Передбачається, що цих запасів при нинішніх об'ємах споживання газу повинно вистачити на забезпечення власних потреб протягом 70 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді