США таємно стежать за банківськими рахунками по всьому світу

П'ятниця, 23 червня 2006, 10:49

Адміністрація Президента США Джорджа Буша вже протягом року веде таємне стеження за банківськими рахунками та операціями по всьому світу.

Як пише газета "Лос-Анджелес таймс", США одержали доступ до конфіденційної банківської інформації та операцій з переказу грошей "без відома багатьох банків і їхніх клієнтів", передає Ліга.

Видання повідомляє, що для такого доступу США використовують систему міжбанківських інформаційних обмінів "SWIFT", яка вважається закритою, учасниками якої є близько 7 тисяч 900 банків і фінансових інститутів в 205 країнах.

При цьому Міністерство фінансів США "входить" у цю систему на її американській ділянці, використовуючи таємні ордери.

Представники Адміністрації підтвердили газеті, що такий доступ здійснюється в рамках боротьби з тероризмом, у тому числі для припинення фінансових потоків, використовуваних терористичними організаціями.

При цьому представники Адміністрації просили "Лос-Анджелес таймс" розголошувати дані про існування такої програми, пише видання.

Газета відмовилася виконати прохання Адміністрації, в тому числі через те, що така таємна програма може зачіпати інтереси й порушувати права американських громадян, і вдиратися в їхнє приватне життя, так само, як програма прослуховування телефонних розмов, здійснювана Агентством національної безпеки США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді