ЄВРОПІ ПЕРЕДВІЩАЮТЬ ГАЗОВУ КРИЗУ ЧЕРЕЗ НЕЛЮБОВ ТИМОШЕНКО ДО "РОСУКРЕНЕРГО"

Понеділок, 26 червня 2006, 14:50

Міжнародне рейтингове агентство Fitch допускає можливість виникнення нової газової кризи в країнах Європи через ситуацію з поставками газу в Україну.

Про це говориться в повідомленні агентства, передають Українські новини.

Відповідно до повідомлення, причинами можливої кризи можуть стати заклики лідера блоку свого імені Юлії Тимошенко, яка є кандидатом у прем'єр-міністри, про перегляд газових угод, укладених з Росією на початку 2006 року.

В інтерв'ю виданню "Русский Newsweek" Тимошенко повідомила: "Я переконана: три країни (Україна, Росія, Туркменістан)... повинні укласти договори прямо. Без різних там... тіньових і напівтіньових посередників... Так, звичайно, і без "РосУкрЕнерго".

Вона додала, що планує почати переговори по поставках газу в Україну відразу після формування Кабінету Міністрів.

Також, на думку агентства Fitch, до кризи може привести й підвищення з липня цін на газ, що поставляється в Україну. Про таке плановане підвищення заявляв російський "Газпром".

"Наявні всі передумови кризової ситуації. Навіть однієї з таких подій окремо вистачило б, щоб знову викликати стурбованість відносно безперебійності поставок у Європу", - відзначив Джефрі Вудраф, директор у московській аналітичній групі Fitch по рейтингам паливно-енергетичного комплексу.

Раніше Fitch вважав україно-російські газові угоди нестабільними й допускав можливість їхнього перегляду в 2006 році.

У ніч із 3 на 4 січня "Нафтогаз", "Газпром" і компанія "РосУкрЕнерго" домовилися про поставку газу в Україну по 95 доларів за тисячу кубічних метрів і збільшенні ставки на транзит з 1,09 долара до 1,6 долара за тисячу куб. м. на 100 кілометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді