"Ітеру" купили індуси?

Четвер, 29 червня 2006, 11:01

Стратегічним інвестором російської газової компанії "Ітера" стала індійська інвестиційна група Sun.

Її представник називає угоду вдалою, але аналітикам це не очевидно — адже "Ітера" давно втратила заступництво "Газпрому", і її бізнес стискається, інформують "Вєдомості".

Про те, що індійська Sun Group недавно придбала неконтрольний пакет акцій Itera Group, розповів представник НГК "Ітера" Євгеній Остапов.

Факт угоди підтвердив і представник Sun Group, відзначивши, що заступник голови ради директорів Sun Group Шив Кхемка ввійде в раду директорів Itera Group.

Вони відмовилися назвати ціну угоди і точний розмір пакету акцій. Але топ-менеджер "Ітери" уточнив, що Sun Group купила 25% + 1 акцію.

"Ціна - не головне, — заявив представник індійської компанії. — Ми придбали пакет акцій Itera Group не для перепродажу, а зі стратегічних міркувань".

"Ітера" на початку століття була найбільшим після "Газпрому" продавцем і виробником газу в Росії та СНД: Рахункова палата РФ оцінювала її оборот в 2000-2002 р. в 1 млрд. 400 млн. дол. - 2 млрд. дол.

Ці успіхи пояснювалися гарними зв'язками з тодішнім керівництвом "Газпрому", яке переуступило "Ітері" право поставляти туркменський газ в Україну та інші країни СНД і крізь пальці дивилося на перетікання газодобувних активів від структур "Газпрому" до компанії Ігоря Макарова (основний власник “Ітери“).

Але після зміни керівництва газової монополії бізнес "Ітери" почав танути.

Зараз "Ітера" і концерн "Газпром" домовляються про умови передачі концерну контрольного пакета акцій "Сібнєфтєгаза".

Але в Sun Group упевнені, що здійснили вигідну операцію.

"Ми багато років співробітничаємо з "Ітерою", — говорить представник індійської компанії, — У нашого співробітництва прекрасне майбутнє".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді