Туркменістан хоче з вересня припинити експорт газу в РФ

Четвер, 29 червня 2006, 17:08

Туркменістан припинить поставки газу в Росію починаючи з вересня, оскільки сторони не зуміли домовитися про умови контракту на другу половину 2006 року і весь 2007 рік.

Про це повідомило 29 червня туркменське Міністерство закордонних справ, передає Ліга.

Раніше в цей же день російський "Газпром" повідомив, що відмовився від переговорів з Ашхабадом після того, як останній запропонував купувати газ в 2007 році в півтора рази дорожче - по 100 дол. за тисячу кубометрів у порівнянні з 65 дол. в 2006 році.

При цьому МЗС Туркменістану повідомив, що до вересня "буде в повному обсязі" виконаний раніше підписаний з "Газпромом" контракт на поставку 30 мільярдів кубометрів газу (по 65 дол.).

"Потім, через відсутність контракту на другу половину поточного року й на 2007 рік, поставки в Росію будуть припинені" - говориться в прес-релізі.

Стрибок ціни стане відчутним не тільки для "Газпрому", але й для України, провідні галузі економіки якої, металургія і хімія, орієнтовані на дешеві енергоносії.

В 2006 році Ашхабад припинив прямі поставки газу Україні та розраховував продати "Газпрому" практично весь обсяг видобутку на тривалу перспективу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді