СОТ МОЖЕ РОЗВАЛИТИСЯ

П'ятниця, 30 червня 2006, 17:50

Майбутнє Світової організації торгівлі перебуває під загрозою, якщо "у найближчі години або дні" її члени не зможуть дійти згоди з основних питань поточного Дохійского раунду.

Про це заявив 30 червня генеральний директор СОТ Паскаль Ламі, повідомляє Ліга.

"Якщо ми не зможемо швидко домовитися з сільського господарства та мита на промтовари, ми поставимо під загрозу майбутнє і Доха-раунду, і СОТ ", - процитував слова Ламі його прес-секретар Кіт Роквелл.

Ламі виступив 30 червня перед міністрами та торговельними представниками 149 країн-членів СОТ, які зібралися в Женеві у спробі врятувати процес лібералізації світової торгівлі, початий у вересні 2001 року в Досі.

Від результатів триденної міністерської конференції СОТ у Женеві буде залежати результат усього Доха-раунду, що зайшов у тупик через розбіжності з таких ключових питань, як порядок скорочення мит і субсидій у сільськогосподарському секторі та доступ на ринки промислових товарів.

Напередодні зустрічі Ламі назвав її "моментом істини", нагадавши, що Доха-раунд повинен бути завершений до кінця 2006 року.

Однак самі учасники зустрічі настроєні песимістично і вважають, що їм не вдасться домовитися в ці вихідні, тому що ніхто з основних гравців не готовий піти на поступки першим.

Євросоюз готовий скоротити імпортні мита на сільськогосподарські товари тільки на 39%, а не на 54%, як того вимагає "група 20" (група країн-членів СОТ, що розвиваються) на чолі із Бразилією й Індією. США, у свою чергу, наполягають на 66% скороченні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді