У СОТ - в обхід упертості

Понеділок, 10 липня 2006, 11:59

Україна готова подавати заявку на вступ до Світової організації торгівлі, не дочекавшись згоди Киргизії. Таке рішення буде вдалим лише у випадку остаточного прийняття Україною всіх законопроектів із "пакету СОТ" – що у нинішній політичній ситуації малоімовірно.

За словами міністра економіки Арсенія Яценюка, якщо Киргизстан не виявить конструктивності в переговорах з Україною в рамках розгляду заявки останньої на вступ у СОТ, то офіційний Київ буде наполягати на праві більшості в Робочій групі.

Під час чергового засідання Робочої групи по вступу України до СОТ Киргизстан висунув вимогу знизити імпортні мита на ввіз у нашу країну сільськогосподарської продукції.

Яценюк вважає вимоги киргизької сторони безпідставними, тому що внутрішній ринок Киргистану насичений даною продукцією лише на 40%.

Економіст Міжнародного Центру перспективних досліджень Катерина Малюгіна вважає непоступливість Киргизстану серйозною перепоною на шляху України до СОТ.

"Киргизстан входить у Робочу групу із набуття Україною членство у СОТ, а тому у висновках Робочої групи мають бути підписи всіх її членів", – розказує експерт.

Катерина Малюгіна зазначає, що в останні роки не було прецедентів отримання членства у СОТ без згоди якоїсь країни.

"Однак у СОТ далеко не все пояснюється правилами, а тому теоретично такий варіант є можливим" – стверджує експерт.

Президент Центру європейських та трансатлантичних студій Олексій Коломієць зазначив "УП", що регламентні норми СОТ містять процедурні можливості набуття членства без згоди всіх членів організації.

"Можливо, подібна заява Яценюка є стимулювання Киргизстану до більш поступливої позиції" – зазначив він.

Водночас Олексій Коломієць припустив, що за принциповістю Киргизії може стояти й третя сторона.

"Безумовно, причиною конфлікту є політична складова, яку напряму ніхто не назве. Однак позиція Киргистану збіглася із ультиматумом Путіна про вступ до СОТ, що дозволяє припустити домовленості між Бішкеком та Москвою" – припустив експерт.

Катерина Малюгіна також припускає, що за демаршем Киргизстану стоїть "стимулювання третьою стороною".

"Варто лише згадати, що навколо СОТ одночасно точиться два конфлікти: Україна-Киргизстан та Росія-США" – зауважила вона.

Оцінюючи шанси України здобуття членства у СОТ "нестандартним" шляхом, Олексій Коломієць зауважив, що насамперед це буде залежати від узгодження Верховної Радою всього пакету відповідних законопроектів.

Фактичне здобуття членства заплановане урядом на вересень-жовтень цього року, однак Валерій П’ятницькій - заступник міністра економіки, який відповідає за вступ до СОТ - заявив, що Україна дещо відстає від цього графіку.

За прогнозом президента Центру європейських та трансатлантичних студій, від прийняття цих законопроектів напряму залежить лояльність провідних членів СОТ до членства України.

Більш песимістичну оцінку перспективам набуття Україною членства у СОТ цього року "УП" надала Катерина Малюгіна.

"Ми вибиваємося із графіку вже останні п’ять-шість років. Щодо планів вступити цього року, то непорозуміння із Киргизстаном суттєво гальмує подання заявки робочою групою. А ще є 17 неприйнятих Верховною Радою законопроектів, а зважаючи на нинішню політичну ситуацію, у керівництва СОТ немає особливої довіри до урядових обіцянок", – аргументує Малюгіна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді