"Укрзалізниця" скоро може одержати "Експрес-Банк"

Понеділок, 10 липня 2006, 13:29

У п'ятницю "Експрес-Банк" оголосив про проведення додаткової емісії акцій на 73 млн. 660 тис. грн., завдяки якій статутний фонд банку збільшиться практично удвічі. Учасники ринку впевнені, що частина акцій буде перепродана підприємствам "Укрзалізниці", що, таким чином, зможе одержати контроль над банком.

Наприкінці минулого тижня "Експрес-Банк" оголосив про намір збільшити статутний капітал до 149 млн. 300 тис. грн., інформує Кореспондент.net.

Результати передплати на випуск додаткової емісії банку будуть затверджені 22 серпня зборами акціонерів.

За даними Асоціації українських банків на 1 червня 2006 року, "Експрес-Банк" займав серед українських банків 35-е місце по активах (1 млрд. 250 млн. грн.) і 34-і місце по капіталу (184 млн. 970 тис. грн.).

З 1995 року підрозділи "Укрзалізниці" володіли контрольним пакетом акцій банку, однак у середині 2005 року частина пакету була продана комерційним структурам, близьким до ВАТ "Запоріжсталь".

За даними "Укрзалізниці", у цей час залізниці володіють 18,3% акцій банку.

Навесні цього року виник скандал між "Експрес-Банком" і керівництвом його головного клієнта - "Укрзалізниці". 17 квітня гендиректор транспортного відомства Василь Гладких зажадав від акціонерів "Експрес-Банку" передати йому безкоштовно 34% акцій банку. В іншому випадку він обіцяв протягом півтора місяців вивести з банку розподільні рахунки залізничних підприємств, що, за словами керівництва "Експрес-Банку", могло привести до банкрутства фінзакладу.

У червні пан Гладких повідомив, що одержав листа від керівництва "Експрес-Банку" із проханням почати переговори, та відмовився від переведення рахунків залізничників в інші банки.

Тим часом, проведення додаткової емісії банку дозволить "Укрзалізниці" одержати контроль над "Експрес-Банком".

Втім, залізничники поки не скористалися такою можливістю. "Емісія проплачена нинішніми акціонерами банку в тих же пропорціях, - заявив у п'ятницю голова правління "Експрес-Банку" Юрій Джус. - І зараз вона реєструється в Нацбанку".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді