"Енергоатом" обвинувачує НКРЕ в протиправних діях

Понеділок, 10 липня 2006, 18:55

Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" вважає необґрунтованими застосовані до неї Національною комісією регулювання електроенергетики штрафні санкції на 85 тис. гривень.

Про це повідомила прес-служба "Енергоатому".

Зокрема, "Енергоатом" заперечує висновки НКРЕ про порушення компанією умов ліцензії через недотримання структури тарифу (яку затвердила комісія), перевитрати коштів і неповне виконання окремих статей витрат.

Компанія пояснює свої дії рішенням господарського суду Києва від 15 липня 2005 року, яким визнано право "Енергоатома" самостійно планувати свою діяльність у рамках чинного законодавства, визначати стратегію й основні напрямки розвитку, а також визнано недійсним пункт постанови НКРЕ, яким затверджувалася структура тарифу.

"Енергоатом" також стверджує, що частина зауважень НКРЕ суперечить постанові Кабінету міністрів від 11 травня 2005 року, яким затверджено фінплан компанії на 2005 рік, а також уставу підприємства, затвердженого Міністерство палива та енергетики, і ст. 44 Господарського кодексу. Згідно цим нормативним актам підприємство має право самостійно визначати напрямки свого розвитку та вільно розпоряджатися своїм прибутком, який залишився після виплати всіх обов'язкових платежів.

Компанія підкреслює, що НКРЕ при перегляді тарифу не врахувала недовироблення 4 млрд. 100 млн. кВт-годин електроенергії через диспетчерські обмеження в 2005 році, в результаті чого НАЕК недоодержав більше 800 млн. гривень.

Крім того, компанія недоодержала близько 100 млн. гривень через неповну оплату з енергоринку.

Водночас "Енергоатом" був змушений направити 165 млн. 800 тис. гривень на добудування 2-го енергоблоку Хмельницької АЕС, 4-го енергоблоку Рівненської АЕС, енергоблоків Запорізької АЕС та Ташликської гідроакумулюючої електростанції через несвоєчасне й неповне фінансування з держбюджету і неотримання кредиту ЄБРР на підвищення безпеки на 158 млн. гривень.

"Енергоатом" уважає зауваження НКРЕ про непрозорість структури витрат, нецільове використання коштів та ін. такими, що не відповідають дійсності.

Компанія проходить процедуру міжнародного аудиту фінансової звітності за 2005 рік з метою одержання міжнародного кредитного рейтингу.

"Вважаємо це найкращим доказом прозорості витрат компанії", - сказано в повідомленні прес-служби "Енергоатому".

"Енергоатом" експлуатує 4 українські АЕС і виробляє близько 50% від загального обсягу виробництва електроенергії в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді