"Сиренада" Верховної ради. Янукович був у кроці від колаптоїдного стану

Вівторок, 11 липня 2006, 13:11

Ранок у Верховній Раді розпочався у вівторок із блокади.

Як з'ясувалось, представники Партії регіонів зайняли місця у залі з самого ранку, оскільки отримали інформацію, що о 8 годині трибуну блокуватимуть БЮТ і "Наша Україна".

"Регіонали" взяли під контроль систему "Рада" і ложу преси. Ставши дружними рядами, вони також організували коридор для того, щоб завести Олександра Мороза на місце спікера.

"Наша Україна" і БЮТ спостерігали це спокійно. Можливо, тому, що перед цим вони "стащили" клавіатуру від комп'ютера, який відповідав за реєстрацію депутатських карток у сесійній залі.

Оголошено нову коаліцію

Однак за кілька хвилин почалася сутичка бютівців і регіоналів біля системи "Рада". В епіцентрі опинився Олександр Турчинов.

Потасовка закінчилась нічим, і депутати перейшли на словесну бійку. Регіонали кричали "Морозу-слава", "Юлю геть". У відповідь "Наша Україна" і БЮТ скандували "Морозу ганьба", "Мороз - Іуда!".

Помаранчеві сприйняли подію зі скепсисом

Тим часом засідання розпочалося. В залі зареєструвалося 254 депутати. Олександр Мороз, вислухавши образи на свою адресу, оголосив про розпуск помаранчевої коаліції та народження "антикризової" коаліції.

За цим голова Верховної Ради оголосив перерву. Але депутати залишились на місцях: хто - стерегти президію, хто - заносити мегафони.

Дійшло до рукоприкладства

Тим часом під стінами Верховної Ради розгорнувся блакитний Майдан.

Янукович, Янукович!

Три тисячі прихильників альянсу КПУ-СПУ-ПРЦ встановили транспаранти із закликами до створення широкої коаліції, виготовлені типографським способом: "Остановим раскол Украины", "Украина – не только Майдан!", "Янукович – народный премьер", "Президент, думай о всей Украине", "Миледи Ю, оставь в покое страну".

Батьку наш!

Крім того, дехто з прихильників приніс саморобні транспаранти, на кшталт: "Юля, не плачь, зато ты красивая", "Галичина за Януковича". Почалися співи "Вставай, страна огромная", "Любимый город, можешь спать спокойно".

Жити будемо, як при Сталіні!

Прихильників помаранчевих сил, які також планували прийти під Верховну Раду, в цьому натовпі видно не було.

Тим часом Мороз в умовах блокади і роботи сирен після годинної перерви на погоджувальну раду (про результати якої так ніхто і не повідомив) продовжив засідання.

Бютівець Олександр Турчинов намагався протиснутися на трибуну, але його не пустили. Натомість "регіонал" Олександр Стоян стукнув його по голові стосом паперів.

Стоян навис над головою Турчинова

Після цього спікер Мороз вирішив звинуватити колишніх колег у зриві роботи Ради.

Мороз ображає екс-колег

Рудьковський іде в атаку

"Ви бачите, хто не хоче, щоб працювала Рада. Проблема в тому, що конкретні люди за всяку ціну хочуть прийти до влади", - сказав Мороз.

"Раніше депутати блокували трибуни, бо не виконувався регламент, зараз регламент виконується до кожної букви, але деякі сили за всяку ціну хочуть прийти до влади. Я думаю, це чистої води провокація", - додав спікер.

Мороз також наголосив, що нинішня коаліція відображає вибір населення.

"Наша Україна" "радіє" словам Мороза

Під час цієї промови Мороза в залі знову почалась сутичка, депутати знову скупчились біля трибуни. В процесі сутички депутати почали кидати папери.

Оскільки продовжувати засідання було неможливо, Мороз оголосив перерву для проведення чергової погоджувальної ради.

Після перерви депутати вдалося пропрацювати ще хвилин двадцять.

Під завивання опозиційних сирен регіонал Євген Кушнарьов закликав президента Віктора Ющенка вплинути на "Нашу Україну", почесним головою якої він є, щоб та перейшла до конструктивного діалогу.

БЮТ: Зараз ми вам влаштуємо конструктивну співпрацю

Кушнарьов назвав цинізмом дії БЮТ і "Нашої України". Він закликав їх одуматися і перейти до конструктивної співпраці заради об'єднання України.

"У вас ще є можливість об’єднатись з нами і зробити все можливе для виходу з кризи… Ми готові до об’єднання з представниками всіх політичних сил, які ставлять вище інтереси людей, ніж працевлаштування Тимошенко і Порошенка", - закликав Кушнарьов.

Перед Кушнарьовим виступили Петро Симоненко та соціаліст Іван Бокий, який пояснили мотиви своїх фракцій увійти до антикризової коаліції.

Губський у стані ворога

Їх виступи супроводжувались виттям сирен. Тим часом БЮТ і "Наша Україна" проігнорували пропозицію Мороза виступити, відповівши йому посиленням звуку сирен.

Під час виступу Мороз звернувся до Юлії Тимошенко з проханням заспокоїти свою фракцію. На що вона цинічно усміхнулась і послала йому повітряний поцілунок.

Юлія Тимошенко не слухає Мороза

Після цього Мороз заявив, що і до сирен можна звикнути.

Він поставив на голосування проект постанови, щоб Рада після 16 години працювала до вирішення всіх питань порядку денного. І - диво. Незважаючи на те, що більша частина регіоналів і соціалістів стояла у президії і проходах, голосування виявилось результативним.

Янукович-молодший: "Я і блокую, і голосую"

Ним успішно диригувала Раїса Богатирьова з мобілкою біля вуха, іншою рукою показуючи, куди бігти, щоб натискати кнопки.

Таким чином, по обіді нова коаліція спробує поділити комітети і обрати заступників спікера.

Тим часом донецька газета "Сегодня" вже оприлюднила приблизний проект розподілу посад "антикризової" коаліції.

За інформацією газети, прем`єром стане Віктор Янукович. А якщо Клюєв не стане першим віце-прем`єром, йому пропонується посада віце-прем`єра з ПЕК.

Віце-прем`єром із питань агропромислового комплексу може стати Олександр Ткаченко.

Відносно міністрів пропонується наступний розклад: міністр внутрішніх справ - Іван Куцик; міністр освіти – Станіслав Ніколаєнко; міністр юстиції – Олена Лукаш; міністр фінансів – Микола Азаров; міністр економіки – Арсеній Яценюк; міністр транспорту і зв`язку – Микола Рудьковський (якщо не стане першим віце-прем`єром).

У Верховній Раді посаду спікера посідає Олександр Мороз. Перший віце-спікер – Адам Мартинюк або Леонід Грач, віце-спікер – Раїса Богатирьова або Ніна Карпачова.

Водночас помаранчеві сили знову відновили свою єдність зразка 2004 року.

Порошенко: знову разом

Член політради Блоку "Наша Україна" Петро Порошенко навіть не виключає, що у разі дострокових виборів до парламенту "Наша Україна" і БЮТ підуть одним списком.

Але це в разі повторних виборів, а поки керівник юридичного департаменту "Нашої України" Роман Зварич подає позов до суду на Олександра Мороза за нелегітимне оголошення про припинення діяльності коаліції демократичних сил.

Те ж саме зробить БЮТ. Обидві сторони наполягають на тому, що Мороз мав попередити їх про свій демарш за 10 днів, щоб помаранчеві змогли доукомплектуватися.

Ще один цікавий момент. Віктор Янукович міг у вівторок знову впасти в колаптоїдний стан. Вороги з БЮТ занесли до Ради лоток з яйцями, щоб повторити подвиг івано-франківського студента, який вчинив замах на Януковича за допомогою яйця. І якби не Тарас Чорновіл, то і лідер Партії регіонів, і спікер Мороз мали б шанс у вівторок прийняти яєчну ванну.

Всі фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді