Увесь спирт – в одні руки

Понеділок, 24 липня 2006, 19:09

Активність, яку за останні місяці демонструє створене на початку року Національне агентство України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР), з лишком компенсувала багаторічну пасивність, якою відрізнявся попередник НАЕР — Комітет з енергозбереження.

Як писала "УП", у червні глава агентства — газовий трейдер з багаторічним досвідом Євгеній Сухін - заявив про плани створити НАК «Синтез-газ», головним завданням якого є забезпечення виробництва і розподілу серед споживачів синтетичного газу.

А в липні з-під пера пана Сухіна виходить проект розпорядження Кабміну, що передбачає передачу в підпорядкування агентству цілого ряду спиртових заводів.

Офіційна мета такої реформи спиртової галузі — налагодження масового виробництва біоетанолу, і відповідно, альтернативних видів палива на його основі.

У той же час, "Укрспирт" вбачає в діях НАЕР завуальовану спробу встановити контроль над спиртозаводами з боку осіб, що не мають нічого спільного з альтернативною енергетикою.

"Укрспирт" готовий хоч завтра робити біоетанол, але не бачить логіки в такому перепідпорядкуванні своїх потужностей", - заявив один з керівників підприємства.

На початок історії про відокремлення спиртозаводів можна поставити появу в Україні нового виду палива — «БІО-100». Ідеологи його виробництва вважають, що даний продукт має гарні перспективи.

Українська "Біопаливна компанія" організувала виробництво «БІО-100» на території сусідньої Молдови, де законодавство лояльніше до альтернативних видів палива.

На сьогоднішній день виготовлено вже понад 2100 т «БІО-100» з українського біоетанолу, і все це паливо успішно використовується в Молдові, хоча розробником і власником нормативної документації на нього є українська компанія.

Крім цього, Угорщина, Словаччина та Росія виявляють зацікавленість у виробництві і використанні такого палива.

За наявною інформацією, ідеологам проекту «БІО-100» наприкінці червня вдалося переконати в його перспективності главу НАЕР Євгена Сухіна.

У підсумку, агентство без зволікання виступило з ініціативою взяти в управління цілий ряд спиртозаводів, на яких планується налагодити випуск біоетанолу.

Ідея сама по собі непогана. Але навіщо НАЕР 15 або 20 заводів — саме над такою кількістю підприємств хоче одержати контроль агентство, адже про масове виробництво біоетанолу в Україні сьогодні можна говорити лише у випадку його експорту?

На жаль, і Євген Сухін, і прес-секретар НАЕР В'ячеслав Нечипоренко відмовилися коментувати претензії свого відомства.

Це питання поставили і на "Укрспирті", який, природно, виступає категорично проти такої реформи галузі.

На жаль, керівництво держпідприємства відмовилося від офіційних коментарів. Причина – концерн ще не визначився зі своєю позицією з цього питання, а також не виключає зміни свого керівництва.

Неофіційно один з керівників "Укрспирту" підтвердив "УП", що не бачить змісту в перепідпорядкуванні спиртових заводів.

"Подібні наміри проти нас уже мали місце. Однак спочатку потрібно дочекатися появи офіційних пропозицій Кабміну, а потім ми будемо розглядати ці пропозиції, подамо свої аргументи", – повідомили "УП" в "Укрспирті".

Довідка. Свою активність Нацагентство по ефективному використанню енергоресурсів у плані проекту по налагодженню масового виробництва біоетанолу виявило ще 27 червня, листом глави НАЕР на ім'я прем'єр-міністра Юрія Єханурова.

У даному зверненні сказано, що відповідно до Указу Президента від 31 грудня 2005 р. №1900 і з метою забезпечення нарощування частки альтернативних видів палива в загальному балансі енергоресурсів, НАЕР згідно з попередньою домовленістю з Мінекономіки підготувало проект розпорядження Кабміну «Про передачу суб'єктів цілісних майнових комплексів державних підприємств у сферу управління Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів».

Зокрема, документ передбачає передачу агентству в управління спиртозаводів для «створення матеріально-технічної бази для виробництва альтернативних видів палива». За наявною інформацією, НАЕР замахнулося на 15 таких підприємств.

Далі по тексту в листі йдеться про те, що агентство просить Юрія Єханурова регламентувати проект для прискорення початку конкретної діяльності, що стосується забезпечення національної економіки, у першу чергу, агропромислового комплексу, альтернативними видами палива — паливносумішевими бензинами на основі біоетанолу.

Зокрема НАЕР просить прем'єра доручити Мінекономіки, Мінагрополітики, Мінфіну і Мін'юсту в тижневий термін надати на розгляд Кабінету Міністрів проект урядової постанови, що стосується передачі об'єктів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді