Переддень дня народження Януковича

Субота, 8 липня 2006, 20:23

Ще рік тому здавалося, що Партія регіонів розбита вщент і відновленню не підлягає. Віктор Янукович сидів в опозиції, як миша під віником, Борис Колесников "мотав строк" у СІЗО, Ринат Ахметов "відпочивав" у Монако, а Євген Кушнарьов від думки про наручники за сепаратизм лежав у лікарні з гіпертонічним кризом.

Рік минув. І Партія регіонів - уже не опозиція, а парламентська більшість. Ніхто нікого не боїться, а Янукович має всі шанси знову очолити Кабмін.

Ще тиждень тому Партія регіонів забарикадувалась у Верховній Раді і намагалася вибити з помаранчевої коаліції хоч якісь комітети.

Тиждень минув. І Янукович готовий тепер віддати ці ж комітети помаранчевій опозиції.

Минулої суботи Партія регіонів закликала виборців бути готовими до акцій громадянської непокори, якщо "помаранчева коаліція буде продовжувати порушувати права людини, закони й Конституцію України".

ЩЕ НА ЦЮ ТЕМУ

Цієї суботи вона з самовпевненим виглядом проводить збори депутатів всіх рівнів, на яких вимагає від президента негайно подати кандидатуру Януковича на посаду прем’єра.

***

10 година ранку. Парковка під палацом "Україна" забита автівками й автобусами з прапорцями Партії регіонів. В тіні відпочиває "Беркут". На сходах якийсь "Антикримінальний комітет" роздає жовто-блакитні кульки і співає під плакатом із зображенням "пахана" пісні ранньої юності Януковича. За кілька метрів починається "зона суворого режиму".

Журналістка скандалить з охоронцем на вході через те, що він змушує її обов’язково повісити на шию (а не просто тримати в руках) бейджик з пропуском на з’їзд. На іншій стороні залу охорона перевіряє торби народних депутатів.

Олена Лукаш, Тетяна Засуха розкривають свої сумочки, щоб довести, що вони не мають наміру вчинити замах на Віктора Януковича, Олександра Мороза й Петра Симоненка.

Дуже прикро, але прохід трьох останніх осіб через рамку побачити так і не довелось. Їх завели з чорного входу під дружні оплески групи з прапорцями Партії регіонів.

Віктор Янукович пліч-о-пліч з Олександром Морозом. Ззаду у причті Раїса Богатирьова, Ніна Карпачова, Валентина Довженко й Леонід Кравчук.

Які ми молодці

Мороз ховає очі від журналістів, Карпачова щось розказує супутниці про те, що тепер у них "усе вийде".

В залі вже Нестор Шуфрич (СДПУ(о)теж хочеться повернутися у владу. А раптом регіони якимсь портфеликом поділяться). Навіть Сан Санич Омельченко прийшли непевним кроком із обличчям кольору бордо. В залі повно політичних трупів, які хочуть повернутися до влади.

Нестор Шуфрич: "Цікаво, що пропонують?"
Азаров-Омельченку: "Санич, нічого обіцяти не буду"

Янукович, Мороз і Кравчук займають місця у президії. Туди ж прямують Богатирьова, Рибак, Кириченко, Богуслаєв, Карпачова, Азаров, Довженко, Кушнарьов. Трошки згодом підійшов Симоненко.

Що цікаво, за "порядком ведення зборів", який лежав перед Януковичем, на з'їзді мав бути присутній Юрій Єхануров.

Але, напевно, переговори з ним щодо широкої коаліції ще не дійшли тієї стадії, щоб Юрій Іванович сів у президію цього Ноєвого ковчегу.

Зібрання проходить у звичному форматі з’їздів. Виступає лідер (Янукович) і гості (Мороз і Кравчук), далі йде обговорення. Той, хто виступив першим, вже мало слухає наступного.

Віктору Федоровичу стало нудно

Хоча тема зборів звучить як "Об'єднаймо Україну", всі виступи стосуються майбутніх перспектив нової коаліції.

"Ми зібралися з вами у час винятковий, доленосний. Після двох довгих років перманентної політичної кризи, громадянського протистояння, сподівань і розчарувань Україна, нарешті, побачила світло в кінці тунелю", - розпочинає свою промову Янукович.

"Для цього нам потрібно було пройти крізь терни, крізь винятково драматичні випробування на політичну зрілість, громадянську мужність, людську порядність. Ми вистояли. Наша боротьба була нелегкою....

...Увечері 6 липня 2006 року в новітній історії України фактично було започатковано новий етап її розвитку, з відомих причин перерваний восени 2004 року.

Те, що відбулося, не стало для нас несподіванкою".

Санич, голубчик. Тиж мене на світ повернув

Так, важко собі уявити, що 21 годині вечора всю Партію регіонів одночасно вдарило якесь прозріння, і вони всі вирішили проголосувати за Олександра Мороза, забувши начисто про власного кандидата.

Хоча рядові регіонали на зборах переконували, що ця думка виникла у них по ходу засідання, після того як з'ясувалось, що на спікера претендують два кандидати – Мороз і Азаров.

"До цього ми знали, що частина соціалістів відмовляється голосувати за Порошенка і сподівались, що вони підтримають Азарова", - каже співрозмовник.

Сам Мороз теж розповів з трибуни зборів свою версію спікеріади.

"Ідея широкої коаліції існує як ідея залагодження конфлікту між сходом і заходом", - розпочав здалеку Мороз.

Мороз: "Консолідуючою ланкою може бути тільки СПУ"

"Дехто спекулятивно подає ту позицію, яку займають соціалісти і я зокрема. Провівши більше 200 зустрічей з виборцями, я казав, що і одна, й інша сторона має аргументи, і консолідуючою ланкою між ними може бути СПУ. І крок, який ми зробили позавчора, це підтверджує...

..Ми припинили інтригу, яка тягнулася впродовж двох місяців, припинили її в правовому відношенні бездоганно, відверто і інтелігентно.

Ми справді були переконані в необхідності створення коаліції демократичних сил з виходом на широку, але я бачив, що одна з сил хотіла такої ширшої коаліції, при тому зробивши так, щоб попутно розправитися зі своїми партнерами, а потім винними зробити соціалістів. (Сміх у залі)

Оскільки це легко читалося, то я підійшов до Віктора Федоровича і кажу йому: "Я бачу, що не закінчується ця інтрига довгий час, але сьогодні буде голосування за голову Верховної Ради. Якщо ви не проти (на вашу кандидатуру сьогодні голосів не вистачає), то, може, підтримаєте нашу?", - розповів голова Верховної Ради свою історію становлення на посаді.

В цей час Віктор Янукович дивився на нього, ледь вгамовуючи прагнення взятися за живіт від сміху, а Олександр Олександрович продовжував видавати кулуарні секрети.

"Він (Янукович) задумався, і навіть до того часу, коли вже голосували, не всі знали, що він надумав", - зазначив Мороз під дружній регіт залу.

Далі голова Верховної Ради пішов дякувати (під оплески залу) Миколі Яновичу (Азарову) "за мужній крок", розповідаючи, що, виявляється, при всіх стосунках Мороза з попереднім режимом у нього з Азаровим були "добрі взаємоповажні стосунки".

Азарова вітають за "мужній" вчинок

Це був останній момент розповіді про створення регіонально-соціалістично-комуністичної коаліції, який викликав у її учасників сміх.

Далі тема коаліції і спікеріади знову виплила вже на прес-конференції Януковича, коли журналіст каналу "1+1" запитав, чи правда, що "регіони" заплатили соціалістам 83 млн. доларів за їхнє входження в коаліцію.

Настрій Віктора Федоровича моментально впав, він насупився й розповів щось таке, що він завжди говорить, коли його б'ють питанням під дих.

"Я скажу вам так: всі, хто в своєму житті нічого путного не зробив, крім того бруду, який має в своїй душі і виливає на тіло нашої країни, ці люди не мають майбутнього. Зло ніколи не породжувало нічого доброго і не робило нічого для людей. Ті, хто собі дозволяє це робити, не мають майбутнього", - відповів Янукович на дуже конкретне питання.

Щоправда, через кілька хвилин Янукович оговтався й розповів, що не боїться розпуску парламенту, що зустрічався з президентом, що посади ще не розподілені, і двері коаліції все ще відкриті для інших сил. Що не може бути іншої кандидатури на прем’єра, крім нього, і що в Кабміні він відповідатиме за кожне своє слово.

А ще Янукович розповів, що в неділю відсвяткує свій 56-й день народження в колі родини... Напевно, мріючи про подарунок від президента у вигляді подання до парламенту.

Тим більше, що збори депутатів ухвалили звернення, в якому вимагають від президента України негайно внести до Верховної Ради подання на призначення Віктора Януковича прем'єр-міністром.

А що стосується головного гасла зборів депутатів "Об'єднаємо Україну", то дискусія була в рамках "козли, що заважають нам жити". Прибулі, порадівши провалу "цитрусників", "кінцю помаранчевого кошмару" і "відходу помаранчевого табору в небо", запевнили в близькому братанні "роздертої країни".

Петро Симоненко: "Помаранчевим кінець"

Як виявилось, тут навіть погляди Віктора Федоровича й Сан Санича на Майдан зійшлися.

"Коли ми з Віктором Федоровичем торкнулись проблеми Майдану, то він сказав те, про що я думав і раніше. Майдан, підходячи до нього з різних боків, це була процедура очищення суспільства, тому що з різних боків виходили на нього з різними гаслами люди – не лише на центральну площу в Києві – які боролися за свої права, щоб бути гідними людьми", - поділився Мороз думками на зборах.

А Віктор Федорович додав: " Революція й мітинги закінчилися. Все це відійшло в історію. Прийшла пора спокійних, розважливих і професійних дій. Настав час доброзичливих взаємин між людьми".

Тепер він буде:

- захищати національного виробника, піднімати українську науку та культуру

- знижувати податковий тиск

- давати гарантії недоторканості приватній власності і робити неможливим повернення до ідеї реприватизації.

- розділяти владу й бізнес шляхом ліквідації конфлікту інтересів.

- ухвалювати антикорупційне законодавство

- ухвалювати закон про основи внутрішньої й зовнішньої політики, в якому були б визначені головні аспекти діяльності всіх гілок влади.

- робити зовнішню політику більш незалежною і менш амбіційною. "Ми повинні повернутися до спокійного, розважливого і впевненого тону в українській зовнішній політиці", - сказав Янукович

- "і особливо, окремим рядком", ліквідовувати проблеми у відносинах з Росією.

"Я не маю можливості в сьогоднішньому короткому виступі детально розповісти про наш план виходу з кризи. Можу лише сказати, що ми розробили такий план, і ми готові негайно приступити до його виконання", - сказав Янукович.

Як думаєш, осилим?

Тепер для Партії регіонів справа за малим - вмовити президента внести подання на Януковича і знайти кілька голосів у БЮТ і "Нашій Україні" для страховки. А раптом Мороз знову стане помаранчевим.

І наостанок. Увесь з'їзд Янукович провів з цим папірцем. В ньому виписане кожне слово, яке він має сказати по регламенту. Навіть "спасибі". І навіть результат голосування

Всі фото Анни Андрієвської

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді