Смерть коаліції у Морозний вечір

Четвер, 6 липня 2006, 20:17

Помаранчева коаліція, здається, припинила своє існування, так і не провівши своє перше голосування.

В день, коли роботу Верховної ради було розблоковано, і коаліція мала спокійно обрати свого спікера, раптом грянув грім. І знову через демарш соціалістів.

Про те, що спокійне політичне життя країні не загрожує ще довго, стало зрозуміло після того як соціаліст Йосип Вінський подав у відставку з посади першого секретаря політради партії через бажання більшої частини фракції СПУ створити коаліцію з Партією регіонів.

Його заява була більш промовистою: "Я, Вінський Йосип Вікентійович, подаю у відставку з посади першого секретаря політради СПУ в зв'язку з тим, що голова СПУ Мороз фактично підтримав лінію на розвал коаліції демократичних сил".

Далі Вінський скликав прес-конференцію і заявив, що фактично коаліція припинила існування, оскільки низка соціалістів – Мороз, Бокий, Семенюк, Ніколаєнко, Мендусь Баранівський та Рудьковський готові йти в коаліцію з регіонами.

Підтвердження слів Вінського з'явилось вже о 16 годині, коли Рада почала обговорювати процедуру обрання спікера.

"Регіонал" Пеклушенко вніс пропозицію, щоб Верховна Рада працювала у четвер до завершення розгляду питання спікерства. Бютівці і "Наша Україна" активно запротестували, вказавши на порушення регламенту.

Але головуючий на сесії соціаліст Іван Бокий поставив пропозицію на голосування. І за відповідне рішення проголосували 233 депутати. Більшість. Тільки зовсім не помаранчева.

Вона була набрана голосами Партії регіонів, СПУ(28) та КПУ.

Одразу після цього депутати не підтримали пропозицію БЮТ про пакетне голосування за спікера і його заступників. За було 204 депутати – "Наша Україна", БЮТ і 1 соціаліст (без сумніву, Йосип Вінський).

Далі розпочалося висування кандидатур. Бютівець Турчинов чемно заявив, що його сила дотримується коаліційної угоди і віддає право висунення "Нашій Україні", та в свою чергу в особі В'ячеслава Коваля висунула на цю посаду Петра Симоненка.

Регінали, як і обіцяли по обіді, висунули на спікерство російськомовного та й взагалі неоратора Миколу Азарова.

Комуністи промовчали. Черга дійшла до СПУ. І тут Іван Бокий заявив про висунення кандидатури Олександра Мороза.

Два кандидати в спікери. Фото Анни Андрієвської


Пропозиція викликала дружне завивання залу в його правій частині, де сидить "Наша Україна".

Бютівець Володимир Яворівський від розпачу висунув на спікера самого Бокого, натякаючи йому на зраду коаліційних домовленостей.

Бокий шпильку не сприйняв і від спікерства чемно відмовився. Натомість запропонував висловитися кандидатам.

Першим у бій пішов Петро Порошенко.

Таким він в останній раз, напевно, був у дні революції.

Він нагадав, що 22 червня у Верховній Раді було створено коаліцію, під угодою про яку стоїть 239 підписів.

"Станом на 16:46 жоден підпис з угоди не відкликаний. Ця угода передбачає чіткі політичні, а не приватні чи комерційні зобов'язання кожного депутата – голосувати, дотримуватися процедури, нести політичну відповідальність за дотримання взятих зобов'язань", - наголосив Порошенко.

Він наголосив, що саме зараз ця угода проходить перше випробування.

"Представники фракцій коаліції стверджують, що зараз обрання й обговорення кандидатур спікера відбувається з порушенням регламенту. Я хочу додати, що це відбувається в порушення коаліційної угоди", - наголосив Порошенко, нагадавши, що від коаліції висунуто два кандидати.

"Я не буду проголошувати текст свого виступу, я впевнений, що матиму можливість зробити це пізніше. Я закликаю з цієї трибуну, я звертаюсь до вас, пане Морозе – послідуйте моєму прикладу і зніміть свою кандидатуру", - заявив Порошенко.

"Давайте дамо Миколі Яновичу пройти цей тест і побачити, скільки голосів він набере. І після цього провести голосування у форматі коаліції", - завершив Порошенко.

Його виступ депутати "Нашої України" вітали оплесками. Обличчя Мороза було спокійним.

Третя ж сторона коаліції в особі Юлії Тимошенко сиділа, опустивши очі вниз. Здавалося, що її мозок зараз шукає найбільш виграшну комбінацію дій, але не знаходить.

Щоб почути відповідь Мороза Порошенку, довелося чекати 20 хвилин, поки Микола Янукович під пильною обороною однопартійців та гучним свистом радикальної частини БЮТ та "Нашої України" чистісінькою недержавною російською мовою викладав свої плани життя країни.

Після цього настав час Мороза. Він говорив спокійно і впевнено, як людина, на стороні якої правота, а не така, через яку розвалюється коаліція.

Він нагадав, що обрання голови Верховної Ради – це "справа парламенту, а прем’єра – коаліція". "Тому давайте не будемо змішувати одне з іншим", - сказав він.

"У мене є докази, які я не буду тут використовувати, що перебування на вищих посадах в Україні таких харизматичних людей, як Петро Олексійович Порошенко і Юлія Володимирівна обов'язково призведе до створення гримучої суміші, і це буде означати розвал коаліції через кілька місяців із усіма наслідками", - відзначив Мороз.

Фото сайту razom.org.ua

При цьому Мороз також натякнув на те, що протидія Тимошенко і Порошенка зрештою неминуче мала б призвести до оголошення саме другого формату коаліції, текст угоди про яку начебто лежить на столі лідера СПУ.

Після виступу Мороза слово взяв член СПУ Йосип Вінський, який вчергове звинуватив Мороза у зраді.

"Ви зрадили партію, мільйони виборців, які за вас голосували. Як ви будете дивитися їм в очі? Чи не соромно вам, що вам аплодує Партія регіонів?", - запитав він.

На що Мороз спокійно відповів: "Мені є що сказати людям. У мене совість чиста перед виборцями, я знаю, на що я йду. Я знаю, що ви за мене проголосуєте, щоб за "регіони" не голосувати".

При цьому він висловив сумнів щодо шансів власного обрання спікером, але зазначив "моя фракція проголосує за мене, а це значить, що вона не проголосує за іншого ".

Мороз також спрогнозував, що кандидатура Азарова також не буде підтримана.

"Микола Янович не пройде хоча б тому, що він не дуже добре розуміє українську мову", - сказав він.

На репліку члена БЮТ Андрія Шкіля про те, що нинішня ситуація показує, що Україна знаходиться не в Європі, а в Євразії, Мороз сказав:

"Ми сьогодні живемо не в Азії і не в Європі, а соромно людям сказати, де ми живемо".

Після цього взяв слово ще один бютівець Олег Білорус і поставив сакраментальне для свого лідера питання: "Чи голосуватиме СПУ за прем'єра Тимошенко?"

Відповідь Мороза була вершиною дипломатії: "Я гарантую 32,5 голоси за її кандидатуру, якщо буде коаліція. Бо може бути інший формат".

Остання теза була близькою до істини.

Під час виступу Мороза в кулуарах парламенту Віктор Янукович якраз розповідав про можливість створення коаліції Партії регіонів і СПУ.

Він також спрогнозував, що у четвер буде обрано голову Верховної Ради.

Остання теза наводить на думку, що у Партії регіонів і соціалістів вже все домовлено, і спікером стане зовсім не Микола Азаров. Інакше такий демарш Мороза-політика проти коаліції не мав сенсу.

З іншого боку, Партії регіонів, яка тільки висунула свого кандидата, якось не з руки підтримувати іншого. Тоді дуже вірогідно, що голосування буде нерезультативним, що підтвердить традицію необирання спікера Ради з першого разу.

Тарас Чорновіл в ефірі 5 каналу висловив впевненість в результативному голосуванні, Але додав, що наразі кінцевих домовленостей не існує. Так що наступну годину в ВР кипітимуть дискусії, яких не було останні три місяці. Хоча й невідомо, чи матимуть вони результат.

Зрозуміло одне – завдяки демаршу Мороза "регіонали" змогли завдати суттєвого удару по помаранчевій коаліції і знову поновити переговори про коаліцію з її участю.

Регіонали прогнозують різний формат нової коаліції - від "ПР+СПУ+КПУ+частина БЮТ" до " ПР+СПУ+"Наша Україна".

І ще одне. Шанси Юлії Тимошенко стати прем'єром у четвер стали дуже примарними. Можливо, тому за все засідання вона не вимовила ні слова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді