Свято серця Рината Ахметова, чи міні-інавгурація Януковича

Понеділок, 14 серпня 2006, 12:17

Він готувався до цього цілий рік. Запросив сотні гостей з України і закордону, десятки артистів і ще сотню журналістів. Все це - щоб гідно відзначити ювілей свого футбольного клубу.

Два дні і дві ночі збирався святкувати Ринат Ахметов 70-річчя свого улюбленого клубу. Але не вийшло. Сталася аварія на шахті Краснодонська. Свято вийшло в урізаному режимі. Хоч всі раути для VIP-гостей були збережені.

Урочистості почалися ще з п'ятниці, коли відбулась виставка юних художників, присвячена біографії клубу. У суботу в шикарному готелі "Вікторія" Ринат Ахметов нагородив ветеранів "Шахтаря". А головною подією першого дня став концерт на стадіоні "Шахтар", який заразом перетворився на святкування прем’єрства Януковича.

З 19 години суботи чашу стадіону заповнював потік уболівальників, а поле стадіону затоптували численні VIP-гості.

Гостьова книга

Ринат Ахметов покликав на ювілей клубу вершки суспільства всіх сортів.

По полю павичами ходили нові члени Кабміну. Віце-прем’єр Володимир Рибак, міністр транспорту Рудьковський, міністр охорони навколишнього середовища Джарти, Мінвуглепром Сергій Тулуб. Зранку вони брали участь у нараді в Донецькій обладміністрації, а надвечір на стадіоні розвіювали голову від наказів прем’єра.

Великий бізнес представляли Вадим Новінський зі "Смарт-груп", Сергій Тарута та Олександр Ярославський, які, поспілкувавшись коротко з іншими гостями, надалі намагались уникати візуального контакту з пресою.

Новінський і Ківалов

Окремою групкою трималися есдеки Суркіс, Кравчук, Шуфрич, Шурма. Біля них же тулився екс-регіонал, але все ще приятель Ахметова Валерій Коновалюк, з яким спілкувався в основному лише син Януковича.

Самотньо ходив представник секретаріату президента Маркіян Лубківський, постійно закусуючи нижню губу і видаючи всіма своїми рухами внутрішній дискомфорт. А от нашоукраїнець Юрій Павленко явно не відчував себе у "своїй тарілці" в оточенні колишніх "ворогів".

Спілкуючись кожен в своєму кутку, кожен з VIPів усе ж намагався виконати один обов’язковий ритуал – привітатися з Людмилою Янукович. Це була її перша поява на публіці з часу парламентських виборів. Каже, займалася онуком, хворою мамою та дитячим інтернатом. Але зараз уже переїхала до Києва.

Людмила Янукович - улюблениця публіки

Щаслива через успіхи свого сина і чоловіка, вона із задоволенням приймала ванни зі спалахів фотооб’єктивів.

До того ж у пані Янукович був ще один привід для щастя – 34 роки подружнього життя з Віктором Федоровичем. "Зарезервувавши" сумочкою ближній стілець, вона знову стоїчно чекала появи чоловіка.

Останній у цей час за кулісами готувався вітати клуб першої людини Донбасу. А також приймати вітання на свою адресу.

Гості нудьгують в очікуванні концерту

Концертна програма "Зал слави під відкритим небом" розпочалася з намотування кіл пошани футболістами "Шахтаря" на чолі із самим Ахметовим.

Упрівши від незвичного пробігу і витримавши навалу фотокорів, Ахметов з радістю впав на своє місце, активно витираючи обличчя і шию хустинкою. Вдень він якраз зізнався журналістам, що не сильний у бігу на дистанції.

Поява Ахметова стала першим сигналом початку святкового дійства. Другою його частиною була поява на сцені Віктора Януковича, для якого ювілей "Шахтаря" перетворився на міні-інавгурацію.

"Тебе судьбу мою вершить, товарищ Янукович"

Янукович вийшов на сцену, як і на будь-який свій мітинг, щедро махаючи присутнім на стадіоні обома руками:

"Дорогі друзі, я знаю, що за нашу команду вболівають не лише у Донецьку. Чому? Тому що вона нас усіх радує. Я хочу привітати всіх вас з цим чудовим ювілеєм. Бажаю, щоб наша команда знову перемогла".

Далі прем'єра потягнуло на сентиментальність і він згадав, як колись його тато привів на футбол. "Ми виросли на цьому стадіоні, в цій атмосфері щастя", - пригадав прем’єр.

Зі щастя дитячого Янукович переключається на щастя політичне.

Ахметов-Януковичу: "Ну як?" Фото УНІАН

"Я щасливий, що є політична злагода, нехай хистка, але є. Є сподівання, що будуть розвиватися культура й спорт, що ми будемо жити, поважаючи один одного", - каже він.

Януковича на сцені змінила Людмила Гурченко. Ровесниця клубу співала все про "донецких окон негасимый свет" і про "команду молодости нашей", при цьому потихеньку підбираючись зі сцени до першого ряду VIP-глядачів.

"Тебе судьбу мою вершить, товарищ Янукович", - розшаркалась Людмила Марківна перед прем'єром і присіла в не менш глибокому реверансі перед Ахметовим.

Фото УНІАН. Тебе судьбу мою вершить, товарищ Янукович

Щоправда, такий рейд дорого дався літній акторці, яку зі стадіону майже на руках винесли охоронці.

Виступ Гурченко відкрив змагання, "хто краще привітає не клуб "Шахтар", а Віктора Федоровича й Рината Леонідовича.

Виступи артистів суворо чергувались з вітаннями посадовців.

Григорій Суркіс, проголосивши Ахметова своїм кращим другом, бажав Донецьку стати футбольним центром Європи, і причому все ближче до 2012 року, коли президент ФФУ збирається прийняти в Україні Чемпіонат Європи з футболу.

Міністр Павленко радував всіх відкриттям, що помаранчево-чорний - це колір перемоги.

Сергій Тулуб на пару зі Звягільським і вугільними "генералами" (керівниками провідних підприємств галузі) приймали футболістів у шахтарську сім'ю.

Текст привітання був вельми оригінальним, і з нього можна було зробити висновок, що від перемог "Шахтаря" прямо залежить рівень запаханості сільгоспугідь в області. А тому футболісти повинні перемагати, щоб "підняти економічну міць Донбасу".

Маркіян Лубківський замість президента отримав холодний душ від трибун, які не дуже хочуть слухати вітання президента Ющенка. До речі, президент і сам міг відчути на собі любов донбасівців, якби прийняв запрошення від Ахметова відвідати святкування ювілею.

Утім, президент вибрав інший варіант дозвілля, як і екс-президент Леонід Кучма та лідер БЮТ Юлія Тимошенко, яких не відгукнулися на запрошення Ахметова.

Поки зірки естради (Ніколаєв, Алєгрова, Пономарьов, Гвардцетелі, Леонтьєв тощо) витанцьовували на сцені, високоповажні гості свята з першого ряду все більше були зайняті спілкуванням між собою. Павленко веселив власну дружину та Таруту, Володимир Рибак – Людмилу Янукович, Колесников – Крутого. Картину довершувало центральне шушукання Януковича й Ахметова.

Гравці "Шахтаря", більшість із яких є латиноамериканцями, африканцями чи західними слов'янами, крутилися на своїх місцях.

А про що це вони? Переклади

Стало цікаво, а чи розуміють вони хоч приблизно, про що тут ідеться.

"Ви знаєте, бразильці дуже мелодійні, для них головне - музика", - відповів на це питання прес-секретар "Шахтаря".

Насправді, згадані бразильці радше розглядали відверті наряди співачок та танцівниць, ніж слухали їхній спів.

Тим часом зірки естради все більше змагалися за увагу не стадіону, а лише першого ряду гостей.

Софія Ротару намагалася безуспішно запросити Рината Ахметова на білий танець. Отримавши гречну відмову, вона переключилася на прем’єра, який з радістю погодився на пропозицію.

"Белый танец" з прем'єром. Фото УНІАН

Не встигли журналісти обговорити хореографічні здібності прем’єра, як він переключився на вокал.

Його давній знайомий Йосип Кобзон довірив йому заспівати із собою тематичну для Януковича пісню "Вышел в степь донецкую парень молодой". Прем’єру так сподобалося, що він проспівав цілий куплет. І навіть не сфальшивив.

Я вам ще заспіваю на біс

Виступ Януковича власне і став апогеєм свята, затьмаривши навіть промову-подяку від Ахметова, появу на сцені всієї команди "Шахтар", велетенський торт у вигляді футбольного поля, феєрверк і салют.

Укінці вечора саме він, а не футболісти чи Ахметов, приймав численні вітання. Кожен намагався протиснути руку нового прем’єра і привітати з поверненням на владний Олімп "дорогого товарища".

Ось вона - народна любов....

Після концерту прості смертні пішли по домівках, а чотири автобуси гостей поїхали на базу "Шахтаря" у Кірши, де відбувалася VIP-вечірка.

Ті, хто побував на ній, згадували величезні креветки, лобстерів, чорну ікру і міліцейський патруль через кожні 7 метрів на під'їзді до бази.

У скільки обійшлося свято, Ахметов так і не зізнався, тільки сказавши, що "смета есть".

День другий. Пробіг по Кіршах з Ахметовим

Наступного дня в Кірши потрапили і журналісти. В супроводі Бориса Колесникова й Ігоря Крутого Ахметов продемонстрував їм свої володіння - 9 футбольних полів, нові корпуси, ставок і лебедів.

"Коли ми прийняли клуб, тут текла стеля, а приміщення опалювали дровами й травою... Ми перші в СНД побудували поля зі штучним підігрівом і придбали тренера–іноземця", - хвалився президент "Шахтаря".

У скільки обійшлася база, Ахметов не зізнався, лише зауважив, що "жоден цент не був загублений". Так само він відмовляється назвати і нинішній бюджет "Шахтаря".

Круті хлопці сьогодні працюють екскурсоводами

Зате з легкістю назвав суму, яка змусила б його задуматись про продаж ключового футболіста клубу Анатолія Тимощука - 60 мільйонів доларів, щоб він розірвав родинні узи.

Взагалі ж, у спортивній темі президент "Шахтаря" відчувається значно вільніше, ніж у політичній. В останній Ахметов всіляко уникає прямих відповідей. Так само як і в питанні виводу на IPO свого "Метінвесту".

"Ми сподіваємось спробувати це зробити цього року", - усміхається Ахметов.

"Ми сподіваємось, що політика Семенюк буде ліберальною", - відповідає він на питання про співіснування в уряді з соціалістами, які часто виступають проти приватизації.

Як він поставиться до того, якщо "Криворіжсталь" знову заберуть у її власників? "Мені неприємно про це говорити, адже комбінат у нас забрали незаконно, і ми оскаржуємо це рішення в Європейських судах", каже Ахметов.

Кірші. Тут Ахметов приймав у суботу гостей

Чи вів він переговори з Ющенком щодо створення широкої коаліції? "Звідки ви це взяли?", - відповідає найвпливовіша людина в стані "регіоналів".

Як виник альянс з Морозом? "Я голосував за нього, бо мене попросив Азаров. А взагалі я вважаю його досвідченим спікером", каже він.

Ахметов довго спілкувався з журналістами без диктофонів, але ніяких секретів не розкрив. Лише глухо оборонявся, захищаючи позиції Партії регіонів від критики помаранчевих.

"Я хочу дивитися в майбутнє", відповідав він на всі питання про стосунки з владою.

У свята Ахметова мав бути фінал – великий концерт на центральній площі міста. Але число 13 стало нещасливим для Ахметова. Зранку на одній з його шахт сталася аварія, внаслідок якої загинуло 6 осіб, а ще 7 потрапили в реанімацію.

Не довго думаючи, Ахметов скасував запланований на вечір концерт.

Втім, 2006 обіцяє бути багатим на ювілеї для Ахметова. Восени йому самому виповниться 40 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді