Українські банки продовжують порушувати права клієнтів і закони

Вівторок, 15 серпня 2006, 16:29

Штрафні санкції за дострокове погашення кредиту незаконні, але банки, як і раніше, продовжують застосовувати їх до своїх клієнтів.

Про це повідомили в компанії "Простобанк Консалтинг", яка на прохання свого клієнта детально вивчила юридичні аспекти подібних ситуацій, повідомляє Ліга.

В "Простобанк Консалтинг" звернувся клієнт одного з великих українських банків, якому фінансова установа запропонувала при достроковому погашенні житлового кредиту сплатити штраф у 2% відповідно до умов раніше укладеного кредитного договору.

З одного боку, "что написано пером - не вырубишь и топором", і умови договору необхідно виконувати. З іншого - з 1 грудня 2005 року набули чинності зміни в Законі України "Про захист прав споживачів" N1023-XII від 16 червня 1999 року, які передбачають, що клієнт банку має право достроково повернути кредит без застосування до нього штрафних санкцій.

Співробітники фінзакладу на цей аргумент клієнта відповіли однозначно: договір було укладено до внесення даних змін, і санкції залишаються в чинності.

Як повідомляє "Простобанк Консалтинг", у той же час, згідно змінам до Закону "Про захист прав споживачів", Конституції України й Цивільному кодексу, умови кредитного договору (навіть якщо вони встановлені сторонами до набрання чинності Законом) не можуть обмежувати права споживача, визначені законом, а також установлювати будь-які штрафні санкції за використання споживачем цих прав.

"Таким чином, якщо кредитний договір було підписано до внесення змін у Закон і за дострокове погашення кредиту банк жадає від позичальника сплати штраф, то можна сміливо нагадати про норми Закону України "Про захист прав споживачів". А якщо й це не допомагає - зажадати від фінзакладу пред'явлення вимоги про сплату зазначених неустойок (штрафів) у письмовому виді, а після одержання такого документу звертатися в суд за визнанням відповідних положень кредитного договору недійсними й такими, які порушують права клієнта. До речі, при подачі такого позову позичальник звільняється від сплати державного мита", - відзначають в "Простобанк Консалтинг".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді