Фалунь Дафа, або Лікування світоглядом

Неділя, 20 серпня 2006, 12:21

На рівні з індійською йогою, китайський цігун як терапевтичний засіб досить поширений в Україні.

Китайські й некитайські "майстри" вже встигли зробити з нього непоганий бізнес. Скажімо, у студії "Місто майстрів" одне заняття цігун коштує 10 у.о. А п’ятиденний семінар у київському Чайному клубі – 220 грн.

Водночас у самому Китаї цігун давно вже набув зовсім іншої форми.

Наприкінці 80-х – на початку 90-х років у Китаї розповсюдилися практики, які принципово відрізнялися від поширених видів цігун і які, як вважається, раніше не могли бути розсекречені. Це буддійський Ароматний цігун (з'явився у 1988) і Фалуньгун (1992), що ґрунтується на традиційних для Китаю буддизмі й даосизмі.

Вони розповсюджувалися безкоштовно, швидко поширювалися і до середини 90-х стали найпопулярнішими в Китаї видами цігун разом із цігун Чжунгун.

Лідерів цих трьох рухів за вчинені ними чудеса у Китаї й досі називають "живими Буддами".

Але якщо інші два види цігун хоча й присутні в Україні, але маловідомі, то Фалуньгун уже досить голосно заявив про себе на наших землях. Та й не тільки на наших, адже, якщо вірити послідовникам практики, у світі їх нараховується більше 100 мільйонів.

Від любові до ненависті

До 1999 року Фалуньгун схвально сприймався китайським урядом як відмінна лікувальна система. У 1993 рр. Вчитель Фалунь Дафа Лі Хунчжі навіть отримав вищу нагороду Східної ярмарки здоров’я в Пекіні, де брали участь також більше 50 інших шкіл цігун.

Більше того, державне бюро фізкультури Китаю з 1992 по 1999 рр. провело фізичне та психологічне обстеження 12553 учнів Фалуньгун у різних містах країни. У період від 2-3 місяців до 2-3 років практики по Фалуньгун загальна кількість тих, хто повністю позбавився від захворювань, склала 77.5%, ще 20.4% покращили свій стан.

Проте з середини 90-х у Китаї почалася боротьба з "єретичними сектами", під визначення яких потрапило багато визнаних раніше шкіл цігун, у тому числі й вищезгадані. Практикуючих арештовували, звільняли з роботи й виганяли з навчальних закладів.

Послідовники Фалунь Дафа стверджують, що переслідування почалися після того, як чисельність практикуючих у Китаї зросла до 70 млн. і перевищила кількість членів правлячої Компартії. У 1999 році, за версією послідовників Лі Хунчжі, лідер комуністів Цзян Цземінь видав указ про жорстоке переслідування практикуючих Фалуньгун, для чого було створено спеціальну організацію "Офіс 610".

З того часу, відзначають інформаційні центри Фалуньгун, у Китаї було жорстоко вбито 3008 послідовників цієї практики, більше 100 000 незаконно заслано до трудових таборів, більше 6000 засуджено до тюремного ув’язнення строком до 18 років і сотні тисяч незаконно арештовано.

В останні роки почала підтверджуватися інформація не лише про катування, а й про видалення внутрішніх органів у живих практикуючих Фалуньгун з метою продажу.

Звірства щодо практикуючих Фалуньгун у Китаї постійно підтверджуються й засуджуються численними міжнародними організаціями. Зокрема, у звітах ООН, численних резолюціях Конгресу США та звітах Держдепартаменту США з порушення прав людини, звіті з прав людини Європарламенту, Міжнародної федерації захисту прав людини і Всесвітньої організації проти катувань, Міжнародної асоціації організацій з прав людини та ін.

Останнім часом послідовники Фалунь Дафа в різних країнах світу, в тому числі й в Україні, провели театралізовані акції протесту проти видалення внутрішніх органів у живих практикуючих. Постійно пікетуються посольства КНР.

Натомість у Китаї, звісно, будь-які види катувань і переслідувань заперечують. Навпаки, Фалуньгун звинувачують у заподіянні шкоди фізичному й психічному здоров’ю людей.

Головною ілюстрацією цьому Китай називає "самоспалення", яке нібито намагалися здійснити кілька практикуючих на площі Тяньаньмень 2001 року. Проте на інформаційних сайтах Фалунь Дафа містяться матеріали, що підтверджують непричетність самогубців до вчення та факт інсценізації інциденту з боку китайської влади.

Послідовники Фалуньгун в Україні кажуть, що кілька років тому посольство направило листа до Міносвіти та інших держорганів з попередженням про небезпеку від цієї практики та рекомендацією запобігати її поширенню в закладах освіти.

А українська Компартія на знак солідарності з китайськими колегами наприкінці минулого року заявила про намір домогтися заборони Фалуньгун для українців, повідомляє "Credo.Ru".

Оздоровчі вправи, духовний шлях чи єретична секта?

Отже, що ж це за таємниче явище, яке майже витіснило собою тисячолітні види цігун у Китаї, до смерті налякавши уряд цієї держави, і бореться за право на існування в інших країнах, у тому числі в нашій?

Практика Фалуньгун виявилася не з простих як для розуміння, так і для виконання. Мабуть, це найбільш вимогливий до послідовників вид цігун із поширених зараз. І, зізнатися чесно, у автора цих рядків він досі викликає досить суперечливі відчуття.

Із практикуючими довелося зіткнутися в Маріїнському парку в один з останніх днів наметового містечка Партії регіонів, коли донецькі гості столиці шумно відзначали призначення свого кумира прем’єр-міністром.

Серед цього гаму важко було не помітити невелику групу людей, які протягом двох годин в унісон виконували повільні плавні рухи, стояли з піднятими над головою руками й сиділи непорушно у "позі лотоса", не реагуючи навіть на численні образи на свою адресу.

Цього дня вони не спеціально прийшли мозолити очі прихильникам Януковича. Практикуючі підкреслюють, що до політики, як і до релігії, не мають жодного відношення. Просто Маріїнський парк – одне з постійних місць практики.

Слід зазначити, що рухи у Фалуньгун часто схожі на елементи більш ранніх систем цігун. Проте мета вчення від більшості інших відрізняється досить суттєво.

Як пояснили "Українській правді" самі практикуючі, вчення Фалунь Дафа викладене у книзі майстра Лі Хунчжі "Чжуан Фалунь" і є обов’язковим для вивчення всіма учнями.

Лі Хунчжі
Лі Хунчжі

Лі Хунчжі постійно наголошує, що Фалунь Дафа – це система самовдосконалення, а не лікування. Фізичні вправи і, відповідно, здорове тіло, за його словами, є лише допоміжним засобом для досягнення вищих, духовних цілей.

Більше того, майстер впевнений, що людина не доб’ється лікувального ефекту, якщо буде ставити це самоціллю. Він розглядає хворобу як прояв негативної карми (гріхів) людини, яку можна загасити лише щирою роботою над своїм внутрішнім світом.

Журналістка Аня, на вигляд років 20-25, говорить, що справді вилікувалася за допомогою Фалуньгун від хвороб. Інші розповідають, що знають багатьох людей, чий стан значно покращився. Проте наголошують – це не є метою практики.

Але найбільше вразила пенсіонерка, яка на очах кореспондента УП більше години просиділа в досить незручній для новачків "позі лотоса". Зблизька жінка здається нереально молодою - світла шкіра обличчя, м'який молодий голос, добрі ясні очі. Каже, що практикує вже 9 років. Називає себе повністю здоровою, і в це важко не повірити.

Разом з тим, практикуючим забороняється лікувати інших людей. Натомість потрібно передавати метод, завдяки якому вони вилікують себе самі.

На думку майстра, весь Всесвіт має характеристики істини (правдивості), доброти і терпіння. Тому виховання в собі цих якостей вважається духовним розвитком. Все, що відповідає цим принципам, за теорією Фалуньгун, – позитивне, а все, що не відповідає – негативне. Тому "Істина. Доброта. Терпіння" є девізом Фалунь Дафа.

Вчення поділяє буддійську тезу про те, що духовний розвиток полягає у поступовому звільненні від егоїстичних бажань. Проте Лі Хунчжі наголошує, що його послідовники повинні вести звичайний соціальний спосіб життя, жити в родині, на будь-які образи та знущання відповідати терпляче. Страждання ж розглядається як спосіб спокутувати свої гріхи і вигартувати позитивні внутрішні якості.

Багато хто розповідає, що з початком занять почали писати вірші, малювати, грати на музичних інструментах. У когось налагодилися стосунки в сім'ї, у когось на роботі, хтось позбувся хронічної депресії.

Ще однією особливістю Фалуньгун є те, що практикуючим категорично заборонено займатися будь-якими іншими практиками саморозвитку або роботи з енергією. Це пояснюється тим, що в наш час, коли стали доступними багато різних систем, змішування їх призводить лише до плутанини і не веде до поступального розвитку в якомусь напрямку. Крім того, говорять учні, з появою Фалуньгун все інше стало для них непотрібним.

Загалом враження від спілкування складається позитивне – практикуючі на питання відповідають охоче, при цьому не читаючи проповідей, поводять себе стримано й доброзичливо.

Щоправда, було кілька людей, які здавалися дещо ейфоричними. До речі, в "Чжуан Фалунь" Лі Хунчжі спеціально наголошує на тому, що практикуючі повинні не захоплюватися радістю з приводу свого самопочуття, а тримати себе в руках для адекватного сприйняття суспільством.

У будь-якому разі, незважаючи на постійні порівняння з "Білим братством" та іншими тоталітарними сектами, знайти їхні ознаки у Фалуньгун досить важко. Практикуючі не йдуть з дому, не роблять жодних пожертвувань, не нав’язують свою правоту іншим та не мають об’єктів поклоніння.

І, можливо, навіть досить далеким від містики українцям можна повчитися в послідовників китайської практики якщо не спеціальним вправам, то правдивості, доброті та терпінню.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді