МВФ прогнозує можливість падіння темпів зростання світової економіки

Понеділок, 11 вересня 2006, 10:45

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що зростання світової економіки в 2007 році, як і протягом попередніх чотирьох років, продовжиться. Але одночасно МВФ попереджає, що ризик різкого сповільнення темпів економічного зростання у світі значно зріс.

Черговий прогноз МВФ повинен бути опублікований 14 вересня. Однак іспанська газета Expansion у четвер опублікувала деякі дані з посиланням на проект доповіді МВФ, передає Finance.ua.

Очікується, що в новому випуску економічного прогнозу МВФ підвищить прогнозні темпи зростання глобальної економіки в 2007 році з 4,7 до 4,9%.

Причина цього - поліпшення економічної ситуації в Європі і Японії. Так, темпи зростання країн ЄС складуть не 2% у рік (як прогнозував МВФ раніше), а 2,4%.

У Японії хоча й прогнозується зниження з 2,7% в 2006 році до 2,1% в 2007 році, економіка буде стабільною.

Прогнозується, що темпи росту американської економіки знизяться з 3,4% цього року до 2,9% в 2007-му.

Однак МВФ висловлює заклопотаність у зв'язку з тим, що небезпека різкого сповільнення економічного зростання в 2007 році буде більшою, ніж будь-коли, із часу терористичних актів у США в 2001 році.

"Імовірність уповільнення темпів зростання до рівня нижче 3,25% в 2007 році становить один шанс із шести", - йдеться в прогнозі.

"Основною загрозою для успішного розвитку є незбалансованість світової економіки, викликана торговельним дефіцитом США з Китаєм та іншими країнами", - думає керуючий директор МВФ Родріго де Рато.

Також погіршенню світової економічної ситуації, згідно з прогнозом, можуть сприяти різке уповільнення темпів зростання ринку нерухомості в США та стрибок інфляційних очікувань, який змусить національні центральні банки підвищити відсоткові ставки.

"Прогноз МВФ практично повністю збігається з нашим власним недавнім дослідженням, - підтвердив експерт Economist Intelligence Unit Метью Шервуд. - Небезпека різкого економічного уповільнення дійсно присутня, тому що Федеральна резервна система США схильна підтримувати відсоткову ставку незмінною до кінця року. Але в США усвідомлюють ризики, і тому в наступному році її буде знижено".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді