Янукович і його "проффесори". Чергові шедеври безграмотності

Вівторок, 12 вересня 2006, 12:32

Віктор Янукович, як відомо, привів у Кабмін своїх ідеологічних соратників. Як виявилося, вони близькі не лише завдяки партійності, але й грамотності. Як і в прем’єр-міністра, у значної частини його Кабміну проблеми з українською мовою.

Тестом на неграмотність для нових міністрів стало написання заяв про складання депутатських повноважень. Вони виявили, що частина кабмінівців не в курсі навіть як пишеться їх посада.

Свого часу Віктор Янукович запам’ятався тим, що запровадив нове написання своєї посади.
На його думку, вона мала б писатися як "прємьєр-міністр".

Микола Азаров виявився достойним заступником Януковича. Він теж не знає, як пишеться ця клята назва. На думку Азарова, її слід писати через апостроф і букву "е" (прем'ер-міністр).

Віце-прем’єр Володимир Рибак знає, як правильно пишеться слово "прем’єр-міністр", але явно сумнівається, скільки частин цього слова слід відмінювати. Тому спочатку вирішив провідміняти обидві частини замість однієї, як пропонує правопис.

А ще він не впевнений, чи потрібен у цьому слові дефіс. Так що в середині слова виявилась складна конструкція з букви "а" і знаку "-".

Також Рибак погано орієнтується в українських назвах місяців, тому в заяві вжив російське слово "август".

Втім, Рибаку слід пробачити – за власним зізнанням, державною мовою він розмовляє лише три тижні.

Так що можна сподіватися, що років через п’ять віце-прем'єр буде дуже непогано не лише говорити, але й писати.

Андрій Клюєв вирішив не демонструвати загалу своє незнання української мови, тому в заяві свої дані вказав російською мовою.

Натомість міністр екології Василь Джарти вирішив доповнити українську абетку новою буквою, написавши слово екологія через російську "э". Це вже не кажучи про те, що назва цього міністрества звучить дещо інакще.

Єдиним грамотієм в Кабміні виявився міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб. Він знає, як правильно пишеться назва його посади та як називаються українські місяці. Так що в разі державної необхідності решта членів Кабміну можуть наймати Тулуба до себе писарем.

А ось нових перлів від Віктора Федоровича громадськість не отримала. Після публічної ганьби у 2004 році він тепер дуже ретельно ставиться до власноручного написання документів – віддає їх писати грамотним людям або набирати на комп’ютері, де передбачена автоматична перевірка тексту на помилки.

Так Янукович вчинив і цього разу, доручивши надрукувати текст заяви про складення повноважень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді