Кримський електричний скат

Вівторок, 12 вересня 2006, 15:11

Крим все частіше стає джерелом "гарячих точок" на українській політичній мапі.

Крім традиційних для інших українських регіонів проблем, Криму притаманна ще одна – проблема інтеграції кримських татар в українське суспільство.

До слова, українського в суспільстві АРК досі залишається доволі мало. Яскраво виражена діяльність проросійських політичних сил та своєрідна стабільна кримська нестабільність перетворюють цей регіон на полігон, сприятливий для реалізації вибухонебезпечних сценаріїв.

Регіональні події загальноукраїнського значення

Протягом 2005 року центральна влада приділяла політичним процесам в автономії не надто багато уваги, але ситуація змінилася в період виборчої кампанії, коли почалася активна передвиборна діяльність тоді ще опозиційних сил, які сьогодні представляють кримську партію влади – Партію регіонів.

Про АРК в центрі артикульовано пригадали тоді, коли Кримський виборчий блок "За Януковича", до складу якого входять ПРУ, Руський блок і Російська громада Криму, ініціював проведення загальнокримського консультативного референдуму про статус російської мови в АРК (жовтень 2005). Референдум не відбувся, натомість президент видав ряд указів з кримського питання.

Зокрема, указ президента про рішення Ради національної безпеки і оборони від 8 лютого 2006 року "Про суспільну ситуацію в Автономній Республіці Крим" містив низку положень, які б теоретично змогли налагодити взаємодію місцевої та центральної влади у міжнаціональних взаєминах, в земельному питанні, тощо.

Утім, ні попередній, ні нинішній уряд так і не спромоглися створити механізм взаємодії з кримською владою. Крім мовно-референдумних проблем, антинатовських істерій, в Криму жорстко загострилося земельне питання. Про його відгук – події у Бахчисараї – повідомляли чи не всі українські ЗМІ.

"Незважаючи на прагнення окремих політиків і політичних сил загострити кримські проблеми у власних цілях, керівництво Криму контролює суспільно-політичну і соціально-економічну ситуацію в автономії і не допустить її використання як фактора загрози інтересам національної безпеки України, серед яких – конфлікт навколо Бахчисарайського ринку ", – обіцяв голова кримського парламенту Гриценко.

Натомість представник президента в АРК Москаль відзначав, що кримська влада – і місцевий парламент, і Рада міністрів Криму, і Бахчисарайська міськрада - самоусунулася від урегулювання конфлікту, який виник навколо "ринкового протистояння". Москаль припустив, що власті Бахчисараю "мають теплі відносини" з дирекцією ринку, тому ринок продовжує працювати.

12 серпня, під час виїзного засідання Меджлісу в Бахчисараї, сталася бійка між торговцями і кримськими татарами.

Татари вважають, що зіткнення ініціювали торговці, керовані представниками Руської громади Бахчисарая та депутатом ВР АРК від блоку "За Януковича!", лідером Кримської організації партії "Руський блок" Олегом Радивиловим. Під час заворушень в Бахчисараї розповсюджувалися листівки з антикримсько-татарськими салоганами.

Симптоматично, що напередодні цих подій відбулася зустріч голови Меджлісу Джемілєва з головою українського уряду Януковичем. За результатами зустрічі було підписано протокол, в якому містився пункт про закриття ринку.

Нагадаємо, що керівництво кримського уряду є фактично однопартійним з нинішнім урядовим керівництвом. Тож кримські регіонали мали б бути зацікавленими у проводженні своєрідної "процентральної політики в регіоні", а приводів у "філіалу" конфліктувати з центром начебто не мало б бути.

Утім, політичні керівники АРК відмовилися приєднатися до підписантів. Анатолій Гриценко заявив, що не підписуватиме протокол, адже той не передбачає будівництва нового ринку.

Його приклад надихнув і силовиків – головного кримського міліціонера Хоменка, начальника кримського управління СБУ Кожелянка. Голова Радміну Плакіда теж утримався від підписання протоколу.

"Кримські власті підставили Януковича так, як не підставили б його ніякі опозиціонери і політичні недруги", – прокоментував їхню відмову нардеп Чубаров.

Під час свого серпневого візиту в АРК Янукович обіцяв встановити систему жорсткого контролю за роботою органів місцевої влади стосовно землі. "Я поставив це завдання. Ми готові взяти активну участь, стати партнерами кримської влади в цьому питанні, але ми хочемо, щоб і влада належним чином підійшла до цього питання".

Та чи поспішає місцева влада виконувати завдання свого високоповажного однопартійця?

Сьогодні земельне питання в автономії досягло критичної точки і може привести до громадського протистояння і дестабілізації на півострові, вважає представник президента Москаль.

В 2006 році відбуло зафіксовано майже 8,2 тисяч протестних акцій, пов'язаних із земельними питаннями. Це в кілька разів більше ніж, наприклад, у 2005 році. Тоді їх нарахували близько двох з половиною тисяч.

За інформацією ЗМІ, лише в Сімферополі зареєстровано 6 тисяч 536 заяв кримських татар, які хочуть одержати землю під будівництво індивідуального житла. За даними представництва президента в АРК, в автономії налічується 78 земельних пікетів, так званих "полян протесту". Причому виділити землю вимагають і кримські татари, і слов'янське населення Криму.

На думку експертів, до постійних зловживань і спекуляцій навколо земельного питання приводить відсутність перевіреної інформації про забезпечення землею кримчан і списків тих, хто справді має право на безплатне отримання землі.

Дійсно, ситуація складається, як мінімум, дивна, адже сьогодні кримська влада, керівництво якої фактично представлено ПРУ, теоретично мала б взаємодіяти з центром. Утім, "взаємодія" поки що концентрується в царині приватизаційних процесів.

"Не пройшло й місяця з дня призначення Януковича, а донецький бізнес вже примножив власність в Криму, купуючи долі в статутному фонді Керченського стрілочного заводу, та відтепер контролює керівний орган підприємства...", – відмічає кримська ділова преса.

Сьогодні немає жодної гарантії, що ситуація, подібна до бахчисарайської, не виникне в іншому районі АРК.

Якою є кількість подібних можливих конфліктних точок - сьогодні не береться прогнозувати ніхто. А приводи та виклики можуть бути різними, починаючи від земельних питань, завершуючи питаннями міжнаціональних відносин.

До речі, один з лідерів партії "Руський блок", що входив до виборчого блоку "За Януковича!", Свистунов заявив, що представники цієї політичної сили вийдуть з блоку з ПРУ, якщо хтось із кримських татар стане радником Януковича.

Анастасія Смагіна, аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, для УП

Скорочена версія. Повну версію статті читайте тут

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді