"Газпром" майже купив "Бєлтрансгаз", питання за ціною

Середа, 13 вересня 2006, 18:15

Білорусь і Росія залучили незалежного оцінювача для визначення вартості білоруської газотранспортної системи. Оцінити "Бєлтрансгаз" до кінця жовтня поточного року взявся нідерландський банк ABN Amro.

На думку експертів, це свідчить про готовність Мінська почати торги з Москвою, міняючи свої труби на дешевий газ, - передає Ліга слова латвійської газети Telegraf.

Як пишеться в статті, Білорусь та Росія планували створити спільне підприємство на основі "Бєлтрансгазу" ще наприкінці 2003 року. ВАТ "Газпром" розраховувало одержати в ньому 50%.

Однак переговори між двома країнами зайшли в тупик при оцінці газотранспортної системи: "Газпром" підрахував, що її вартість не перевищує 500 млн. дол., в той час як Білорусь назвала ціну в розмірі 5 млрд. дол.

Конфлікт був настільки гострим, що доходило до досить різких заяв президентів обох країн. У лютому 2004 року "Газпром" обвинуватив білоруську сторону в тому , що вона вибрала весь передбачений контрактом газ, і скоротив постачання на 40%, після чого Білорусь почала несанкціонований відбір газу, який привів до повної зупинки транзиту.

У відповідь "Газпром" повністю припинив постачання газу "у" і "через" Білорусь. Через добу країни домовилися про поновлення постачань, але за новими, підвищеними цінами. Правда, російська сторона при цьому пообіцяла ще підвищити вартість свого блакитного палива, довівши її до європейського рівня, тобто, до 200 дол. за 1 тис.куб.м (замість звичних Білорусі 46 дол.).

Тому президент Білорусі Олександр Лукашенко був фактично змушений повернутися до колишньої ідеї забезпечення енергетичної безпеки країни за рахунок передачі Росії своєї газотранспортної системи.

Переговори про створення СП із "Газпромом" на основі "Бєлтрансгазу" перейшли в останню стадію.

Згідно Telegraf, російські аналітики не схильні вважати, що договір про незалежну оцінку газопроводу Білорусі розв'яже конфлікт між країнами, - цифра, що назве ABN Amro, може не влаштувати одну зі сторін, і в цьому випадку торг між країнами продовжиться.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді