Янукович "втемну" нагнув Ахметова і ще дві сотні соратників

Вівторок, 19 вересня 2006, 21:00

Скандал, спричинений брюссельськими заявами Януковича на тему стосунків з НАТО, докотився до парламенту.

Очевидно, Януковичу набридло вислуховувати лекції Ющенка, про те, що прем'єр не має права впливати на зовнішню політику, бо це компетенція президента (за Конституцією) і Верховної Ради (яка ухвалює закон про основи зовнішньої та внутрішньої політики).

Тому Янукович вирішив прикритися депутатами. Наваяти новий закон, звичайно, не було часу, а проголосувати за нього – процедурних можливостей. Однак Янукович знайшов вихід.

У вівторок парламент ухвалив дивний документ – постанову з назвою "Щодо позиції прем'єр-міністра України на засіданні комісії "Україна-НАТО".

Питання розглядалося у напівпорожній залі, останнім в порядку денному. Однак, попри це, "за" постанову проголосували 242 депутати. Серед них, наприклад, такі серйозні люди, як Ринат Ахметов і Віктор Янукович-молодший.

Абсурд не в тому, що цих достойників не було в сесійній залі – а в тому, що навіть чергові кнопкодави не знали, що роблять.

Текст постанови першим пунктом містить бронебійну фразу: "Підтримати позицію прем'єра Януковича, виголошену у Брюсселі 14 вересня 2006 року під час засідання Комісії "Україна-НАТО" щодо взаємовигідної співпраці "Україна-НАТО".

Але насправді депутати навіть гадки не мали, що ж такого сказав Янукович під час цього заходу.  

Дізнатися з преси вони про це не могли, тому що репортери не були допущені на засідання комісії Україна-НАТО.

Штаб-квартира Альянсу – це режимний об'єкт, де журналісти мають право перебувати тільки у відведеній частині перед входом – там відбувалася прес-конференція Януковича і генсека НАТО Схеффера.

Засідання ж Комісії "Україна-НАТО" проходило в зовсім іншому крилі будинку, куди преса не допускається. І, звичайно, жодна телетрансляція там не дозволена.

Теоретично чути слова Януковича живцем могли тільки два народних обранці – Леонід Кожара та Ігор Алексєєв, які супроводжували прем'єра у складі делегації до Бельгії. Однак невідомо, чи мали вони право сидіти в залі, де проходила комісія "Україна-НАТО".

Коли до круглої зали стали зібратися учасники комісії "Україна-НАТО", туди запустили операторів і фотокорів, які мали право здійснювати тільки протокольну зйомку під час вступного слова Януковича і Схеффера.

Отже, хоча промова прем’єра на Комісії "Україна-НАТО" ніде не була оприлюднена, але... саме за це дружньо проголосували депутати антикризової коаліції.

Можливо, їм хоча би постфактум буде цікаво, що вони так підтримали 242 голосами? Наприклад, комуністи мають впасти у шок, бо вони благословляють участь України у "військових операціях" НАТО (!) в різних точках планети.

А євроатлантистам є привід випити шампанського, бо соратники Януковича присягнулися вважати своєю Біблією програму Інтенсифікований діалог щодо членства в НАТО.

Кореспонденту "Української правди" від своїх джерел вдалося отримати запис виступу Януковича на Комісії Україна-НАТО. Щоб всі знали, за що насправді проголосували депутати, ми оприлюднюємо повний текст заяви прем’єр-міністра.

Шановний пане генеральний секретар, шановні пані та панове!

Насамперед хотів висловити щиру подяку генеральному секретарю НАТО Схефферу за можливість продовження політичного діалогу між Україною та НАТО.

Це також мій перший візит в якості керівника нового коаліційного уряду. Сьогодні я представляю уряд держави, сформований парламентською більшістю з новою відповідальністю згідно з новою Конституцією України.

Діяльність коаліційного уряду базується на узгоджених основними політичними силами принципах, серед яких збереження суверенітету та цілісності України, ґарантування дотримання прав людини, послідовного розвитку таких безумовних демократичних надбань як свобода слова, вільне вираження поглядів та переконань, повага до прав опозиції, продовження європейського курсу держави.

Після тривалих дебатів в ході політичного, а місцями і вуличного протистояння, провідні політики України досягли розуміння у такому важливому питанні як євроатлантична інтеграція нашої держави.

Узгоджену позицію викладено в одному з пунктів Універсалу національної єдності України, який ми підписали разом з президентом Ющенко. Ми досягли головного – відокремили питання щодо членства у НАТО від нормальної взаємовигідної співпраці з Альянсом. Це ключовий орієнтир для подальшого курсу уряду в напрямку відносин з Альянсом.

Віднині питання про входження України до НАТО буде вирішуватися на загальнонаціональному референдумі. Час покаже, коли виникне необхідність його проведення.

На сьогодні ж ми маємо намір зосередитися на поглибленні відносин партнерства з Альянсом на основі Інтенсифікованого діалогу щодо членства та щорічних цільових Планів дій.

Україна високо оцінює рівень співпраці з НАТО. Ми цінуємо постійну підтримку наших євроатлантичних прагнень, підтримку військової реформи та демократичних та ринкових перетворень.

Серед найперших пріоритетів діяльності уряду – посилення інформаційної роботи у площині відносин з НАТО. Відповідних програм не бракує, необхідно лише наповнити їх конкретним змістом.

Ми зробимо все, щоб громадяни України одержали об'єктивну та неупереджену інформацію про діяльність Альянсу, а також щодо співпраці нашої держави з НАТО.

Сьогодні я маю намір проінформувати наших партнерів про конкретні кроки, які має намір вжити уряд України в різних сферах співробітництва з Альянсом, включаючи участь у військових операціях, які здійснює НАТО у різних регіонах світу.

Впевнений, що поглиблення стратегічного партнерства між Україною та Північноатлантичним альянсом має бути двостороннім рухом, оскільки це є не лише в інтересах нашої держави, але й в інтересах НАТО.

Дякую за увагу.

Втім, на Банковій головним месиджем Януковича в Брюсселі вважають його відмову підтримати План дій для здобуття членства в НАТО. І ставляться до цього настільки серйозно, що парламентська постанова на підтримку цього рішення прем’єра викликала миттєву реакцію секретаріату.

Новий голова канцелярії Ющенка Віктор Балога назвав документ "провокативним".

"Ця постанова носить виключно політичний характер і не має жодних юридичних наслідків", – заявив Балога.

"Верховна Рада і уряд повинні неухильно дотримуватися законів України, в тому числі закону "Про основи національної безпеки України", – додав Балога.

Співавторами скандальної постанови є три депутати – Кушнарьов з Партії регіонів, Алексєєв з Компартії та Шибко з СПУ, який також є головою комітету Верховної Ради у закордонних справах.

У коментарі "Українській правді" Шибко визнав, що документ не розглядався на засіданні комітету із закордонних справ. "Ми вчора зібралися на консультаційне засідання, де вирішили рекомендувати взагалі не вносити цю постанову до сесійної зали".

Він додав, що депутати не бачили самого тексту виступу Януковича на комісії Україна-НАТО, але це нікого не схвилювало. "Принаймні, перед голосуванням за постанову ні в кого в залі не виникло запитань стосовно того, що ж сказав Янукович".

Шибко також погодився, що ця постанова "не матиме правових наслідків".

"Ми просто хотіли показати, що Україна є державою, яка не відходить від виконання своїх зобов'язань. Після поїздки прем'єра виникло багато коментарів – всі кажуть по-різному, що ж він насправді зробив у Брюсселі. А після такої постанови підтверджено, що ми будемо прагнути до європейських стандартів та проводити інформування населення про НАТО", - сказав Шибко.

Він порадив звернути увагу на третій пункт постанови, який зобов'язує Кабмін будувати демократію, а також "сприяти поширенню об'єктивної інформації щодо ролі НАТО в сучасному світі та напрямків його реформування".

Зокрема, додав Шибко, перший віце-прем'єр Микола Азаров пообіцяв їм у середу, що Кабмін виділить п'ять мільйонів гривень для інформаційної роботи з населенням про НАТО.

Невідомо тільки, чи раптом не матиме ця агітація префікс "контр"?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді