СОТ сподівається, що ключові країни цієї організації підпишуть глобальний торговий договір

Середа, 20 вересня 2006, 17:10

За словами генерального директора СОТ Паскаля Ламі, темпи світового економічного зростання будуть сповільнюватися, якщо країни відмовляться від підписання глобальної торговельної угоди.

У липні переговори між шістьма ключовими членами СОТ про підписання глобальної торговельної угоди було припинено, передає "Інтерфакс-Україна".

У переговорах, що тривали більше п'яти років, брали участь ЄС, США, Японія, Бразилія, Індія та Австралія.

Глобальна угода повинна була зняти ряд обмежень у світовій торгівлі, що, за оцінкою Всесвітнього банку, збільшило б її оборот майже на 100 млрд. дол. на рік.

Обговорювалося зниження тарифів у різних галузях – від сільського господарства до машинобудування.

У ході переговорів каменем спотикання було, зокрема, небажання США знижувати рівень держпідтримки фермерів, прагнення ЄС зберегти протекціоністські тарифи на імпорт сировини, а Бразилії та Індії – на промтовари.

"Перед нами дуже важливий торговий договір, здатний викликати якісний стрибок світової економіки, - сказав Ламі на зустрічі керівників торгових організацій з 18 країн, включаючи США та Японію. "Наслідками провалу переговорів можуть стати зниження темпів економічного зростання і збільшення рівня бідності", - додав він.

На цій зустрічі буде обговорюватись, зокрема, план по скороченню субсидій для фермерського сектора ЄС на 5%, а також можливість аналогічної операції в США, котрі б зменшували субсидії для фермерів на 5 млрд. дол. щорічно.

"Ми повинні зосередитися на внутрішній політиці Євросоюзу та США, - підкреслив Ламі. - Питання в тому, наскільки країнам вистачить сміливості, стійкості та енергії, щоб піти на цей крок".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді