Азаров наобіцяв Єврокомісії структурні реформи та вступ до СОТ

Вівторок, 26 вересня 2006, 11:19

Перший віце-прем’єр-міністр та міністр фінансів Микола Азаров зустрівся з головою Директорату Європейської Комісії з питань країн Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії Х’югом Мінгареллі.

У ході зустрічі сторони обговорили стан виконання Плану дій Україна - ЄС та перспективу укладення нової угоди між ЄС та Україною на заміну угоди про партнерство та співробітництво, термін якої спливає у 2008 році, передає прес-служба Мінфіну.

Х’юг Мінгареллі зауважив, що основна мета його візиту – це початок обговорення нової угоди, яка б відображала поступ і новий етап відносин між Україною та Європейським Союзом, а також відкрила би перспективи для подальшої глибшої співпраці між ними.

Стосовно економічної співпраці пан Мінгареллі зазначив, що основними цілями для Євросоюзу є поступова інтеграція України до ЄС, зокрема, проведення переговорів про усунення тарифів, гармонізацію правових, регуляторних норм, розвиток відносин на рівні бізнесу, особливо щодо промислової співпраці, взаємопід’єднання транспортної та енергетичної мереж.

Початком такої співпраці повинно стати виконання з боку України головної передумови – вступу до СОТ.

Мінгареллі висловив сподівання, що до кінця року новий уряд зможе досягти цієї мети.

"Європейський Союз розуміє, що Україна прагне приєднатися до СОТ за таких умов, щоб не зашкодити своєму сільському господарству, а певні галузі економіки повинні будуть пройти період трансформації. Але для України це матиме позитивний вплив для покращення інвестиційної привабливості і закріплення економічного становища в економічній сфері в середньо- та довгостроковій перспективі", - наголосив єврочиновник.

На його переконання, приєднання України до СОТ та її подальша інтеграція до ЄС має відбуватися паралельно із розвитком сильних економічних відносин із Росією.

Говорячи про майбутні переговори щодо підписання нової угоди, Мінгареллі додав, що паралельно із сферою економічної інтеграції України, угода буде стосуватись також інших питань, зокрема, питань візової, міграційної політики, політики кордонів, а також створення притулків для біженців.

Він також наголосив, що "ця нова угода буде найамбітнішою серед усіх подібних угод, які до того ЄС підписував з іншими країнами, засвідчить демократичні принципи та верховенство права, якими керуються Україна і ЄС".

Азаров, у свою чергу, висловив переконання, що зі свого боку уряд зробить все можливе для інтеграції країни до ЄС і вступу до СОТ, зокрема.

У цьому контексті він заявив, що основна робота з підготовки приєднання до СОТ була виконана у 2003-2004 роках, наразі ж, Україні залишилося підписати угоду із Киргизькою Республікою, яка виставляє необґрунтовані вимоги повернути недержавні борги, і попросив сприяння у Європейського Союзу щодо правильного розуміння відсутності з боку Киргизстану претензій у сфері регулювання саме СОТ.

"Ми досить прагматичний уряд, який будь-які декларації оцінює за реальними справами. Сьогодні Україна стоїть на порозі найзначніших структурних реформ за всю історію незалежності", - переконував Азаров Єврокомісію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді