Нащадки американських рабів вимагають у банків мільярдні компенсації

Вівторок, 26 вересня 2006, 15:59

Фінансові гіганти JP Morgan Chase і Llоуd's of London на цьому тижні виступлять відповідачами в Апеляційному суді в Чикаго у справі про участь у работоргівлі в XIX столітті.

Активісти-афроамериканці намагаються стягнути з 18 компаній, серед яких також інвестиційний банк Lehman Brothers та тютюновий гігант RJ Reynolds, мільярди доларів компенсації, передає UABanker.

Представник позивачів Дедріа Фармер-Пелманн говорить, що міри приймаються для того, щоб з'ясувати правду про зв'язок корпорацій з рабовласництвом і домогтися реституції на користь нащадків поневолених африканців.

Справа за обвинуваченням найбільших компаній у фінансуванні работоргівлі тягнеться вже не перший рік. За цей час деякі компанії принесли вибачення за свою минулу причетність до діяльності рабовласників, але всі відмовляються від юридичної відповідальності.

Справа проти JP Morgan Chase пов'язана з операціями Citizen's Bank і Canal Bank у Луізіані.

Банки, що згодом увійшли до структури JP Morgan Chase, у XIX столітті прийняли більш 10 тис. рабів як заставу по позиках, більш тисячі осіб перейшли у власність кредиторів у зв'язку з невиконанням позичальниками своїх зобов'язань.

Страхову групу Llоуd's of London позивачі намагаються притягти до відповідальності у зв'язку з участю у страхуванні суден, що транспортували мільйони африканців в Америку. Торік подібний позов був відхилено, однак тепер правозахисники спробують домогтися перемоги в апеляційному суді.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді