From регіони "з лювовью"

Четвер, 28 вересня 2006, 12:59

Янукович відкрив полювання на губернаторів

Віктор Янукович вирішив загострити війну з президентом не лише на центральному, але й на регіональному рівні.

У вівторок Кабмін має намір запропонувати президенту звільнити глав п'яти обласних державних адміністрацій.

У чорний список Януковича потрапили керівники Полтавської, Тернопільської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей.

Слід зазначити, що всі потенційні жертви Кабміну - ставленики "Нашої України".

Нинішнє подання стало логічним продовженням нещодавньої заяви Януковича, де він закликав губернаторів, котрі представляють політичні сили, які програли на виборах в органи місцевого самоврядування, і які не можуть налагодити конструктивну співпрацю з обласними радами, піти у відставку.

Причому, атакувати їх Янукович вирішив з двох боків – з центру і по флангах. В разі ігнорування заявки Януковича президентом, не виключено, що ці ж губернатори можуть отримати від обласних рад "чорну мітку" - тобто визнання роботи незадовільною.

Так, днями голова Херсонської облради Володимир Демьохін заявив, що має намір включити до порядку денного вересневої сесії питання про визнання роботи Херсонської обладміністрації незадовільною.

Крім того, місцеві "регіонали" перманентно погрожують відібрати крісло у харківського губернатора Арсена Аракова.

Не виключено, що незабаром у компанії губернаторів-невдах опиниться і голова Миколаївської облдержадміністрації Олександр Садиков, чиї кадрові призначення також не надто подобаються Партії регіонів. Але наразі його прізвище не потрапило в чорний список.

Натомість у ньому опинився представник УНП Валерій Асадчев. Раніше "регіони" не мали особливих планів щодо Полтавської області, зате на неї давно поклали око соціалісти, які, на відміну від "Нашої України", чемно рухаються у фарватері політики Партії регіонів.

До речі, "регіоніальні" наступи на голів облдержадміністрацій – це лише вершина айсбергу. Однопартійці прем'єр-міністра з легкістю застосовують такі ж схеми й стосовно голів місцевих адміністрацій нижчого рівня.

Привід традиційний – погані показники на довіреній території і небажання знайти спільну мову з місцевою радою, де, як правило, сидить більшість із Партії регіонів.

За прогнозами Комітету виборців, з кінця вересня будуть здійснені спроби замін більш ніж половини голів обласних та районних державних адміністрацій.

Загалом, на думку КВУ, до кінця року буде замінено близько третини керівників місцевих адміністрацій. Основні способи звільнення керівників місцевих державних адміністрацій - подання уряду або рішення відповідної місцевої ради.

Так, тихою сапою - бо, порівняно з приходом до влади "Нашої України", ніде особливого крику про незаконні звільнення не спостерігається – відбудеться повна "регіоналізація" всієї країни.

При цьому, як стверджують у КВУ, входження "Нашої України" до парламентської коаліції не захистить частину її представників у місцевій владі від звільнення.

"В разі переходу "Нашої України" в опозицію – збільшиться відсоток кадрових ротацій. В разі укладання незрозумілих угод та "позаблокового" статусу НУ – вона втратить частину посад в місцевих органах влади, а інша частина стане де-факто лояльною до урядової коаліції а не до власного політичного блоку", йдеться у звіті організації.

А тим часом соратники Януковича вирішили приручити регіональну владу ще й за рахунок фінансових важелів.

Наприклад, стаття 97 пропонує затвердити, що у 2007 році:

"Кабінет Міністрів визначає граничну чисельність працівників місцевих державних адміністрацій, в тому числі їхніх апаратів, та витрати на їх утримання;

чисельність органів місцевого самоврядування встановлюється у межах загальної чисельності, визначеної типовими штатами, затвердженими Кабінетом Міністрів України".

Органам місцевого самоврядування не рекомендується ухвалювати рішення, що призводять до збільшення чисельності працівників бюджетних установ.

А стаття 98 надає право уряду, за підсумками функціонального обстеження центральних та місцевих органів виконавчої влади, вжити заходів щодо упорядкування системи цих органів та скорочення чисельності працівників.

От така от цікава система управління.

Якщо Кабмін не зможе вплинути на кадрові призначення в областях і районах, то може вжити до них фінансовий зашморг. Хочеш, щоб до тебе не чіплялися і не шукали блох у твоєму жупані – будь слухняним, а ні - Кабмін швидко посадить тебе і твої кадри на хліб і воду.

"Раніше я відкривав бюджет і бачив витрати всіх 27 адміністрацій. Зараз у проекті бюджету на 2007 рік стоїть один рядок із загальною сумою витрат на всі обладміністрації", - зазначив в інтерв'ю "Делу" Валерій Асадчев.

А голова Миколаївської адміністрації Олександр Садиков упевнений, що рішення Кабміну ухвалено для того, щоб вести управління в ручному режимі "і керувати обласними адміністраціями через фінансові важелі".

До речі, місцеві органи влади не єдині, кого Кабмін вирішив фінансово приручити. Така доля спіткає й міліцію на місцях.

Адже стаття 139 бюджету передбачає, що підрозділи органів внутрішніх справ, на базі яких створюється місцева міліція, утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів відповідного рівня.

До цих підрозділів, між іншим, відносяться дорожньо-патрульна служба, патрульно-постова служба, а також служба дільничних інспекторів міліції, приймальників-розподільників для неповнолітніх, приймальників-розподільників для осіб, затриманих за бродяжництво, спеціальних приймальників для осіб, підданих адміністративному арешту.

А як відомо, хто платить, той і музику замовляє...

І це ще не все. Партія регіонів вже розмірковує, як відхопити черговий шмат повноважень через продовження політреформи на рівні місцевого самоврядування.

Відомий аматор ідей сепаратизму Віктор Тихонов вважає, що губернатори і мери міст – "великі князі, які мають владу, а відповідальності майже не несуть".

От і пропонує регіонал підкоригувати стан речей, запровадивши наступний принцип - голова обласної адміністрації має представляти інтереси держави, президента і прем'єра, а голова облради – мати свій виконком і обиратися на сесії облради.

Коротше кажучи, вся влада радам і регіонам. Або, як казав Віктор Янукович, "мы пришли, и нас не выдавишь".

Проте, президент явно не збирається віддавати прем'єру свої регіональні "форпости". Вустами Арсенія Яценюка він вже попросив Кабмін не чіпати губернаторів.

"Є пропозиція від президента обговорити це питання, щоб конструктивно його вирішити", - зазначив представник президента в Кабміні.

Крім того, секретаріат президента шукає й інші способи, щоб захиститися від нападок Кабміну. Він має намір законодавчо ускладнити процедуру висловлення недовіри головам районних і обласних держадміністрацій з боку рад.

Про це цього тижня на селекторній нараді з губернаторами заявив глава секретаріату Віктор Балога.

Він доручив своєму заступникові Віктору Бондареві і главам обладміністрацій внести законодавчі пропозиції по цій процедурі.

Отже, на зиму можна очікувати загострення паперової війни між секретаріатом та Кабміном не лише навколо указів президента, але й навколо губернаторських крісел.

Бійка буде явно не на життя, а на смерть, а як це позначиться на роботі місцевих органів влади, вже й не питайте.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді