RosUkrEnergo згідна втратити $400 млн., аби тільки залишитись на українському ринку

Четвер, 28 вересня 2006, 15:00

Понад 400 млн. дол. втратить швейцарський газовий трейдер Rosukrenergo, але збереже український ринок.

Компанія погодилася продавати газ Україні дешевше, ніж буде закуповувати його в Туркменії, - інакше "Газпрому" довелося б змінювати трейдера. Експерти вважають, що у справу втрутилася велика політика, повідомляють vedomosti.ru

У січні "Газпром" домовився про закупівлю 30 млрд. куб. м у Туркменії по 65 дол. за 1000 куб. м. Ці обсяги постачаються в Україну через RosUkrEnergo (RUE), по 50% акцій якого належить "Газпромбанку" та українському бізнесмену Дмитру Фірташу. Ціна на кордоні України складала 95 дол.

Законтрактовані у січні обсяги у вересні закінчувалися, а Україні були потрібні ще 8-12 млрд. куб. м. Місяць тому президент Туркменії Сапармурат Ніязов та голова правління "Газпрому" Алєксєй Міллєр домовилися з 1 жовтня підвищити ціну до 100 дол. та залишити її такою у 2007-2009 р.

За оцінкою аналітика "Тройкі Діалог" Валєрія Нєстєрова, для беззбиткової торгівлі оператор повинен був підняти вартість поставок для України до 135-150 дол. Але після останніх переговорів Міллєра з міністром ПЕК Юрієм Бойком стало відомо, що ціна на останні три місяці не зміниться – 95 дол.

Прес-секретар RUE Андрій Кнутов визнав, що компанія змушена буде до кінця року працювати на збиток, щоб "забезпечити виконання політичних домовленостей на рівні урядів".

Кнутов не зміг назвати суму збитків, оскільки поки не визначено обсяг постачань газу в Україну.

Близьке до RUE джерело повідомило, що швидше за все, Україна закупить у IV кварталі 10-11 млрд. куб. м газу і збитки трейдера, таким чином, перевищать 400 млн. долл.

"Незаплановані витрати буде покрито за рахунок нерозподіленого прибутку минулого року приблизно в 700 млн. дол.", - пояснив він.

Кнутов повідомив, що RUE сподівається компенсувати збитки "за рахунок розширення співробітництва", але відмовився говорити, як саме.

Джерело в російському уряді повідомило, що ще в серпні у Сочі прем'єр-міністр Віктор Янукович просив президента Росії Владіміра Путіна та прем'єра Міхаіла Фрадкова вивести RUE зі схеми транзиту, замінивши його "Газпромом" або спільним підприємством за участю "Нафтогазу".

Тоді ж Янукович заявив іноземним ЗМІ, що Україна буде категорично проти, якщо призначений "Газпромом" трейдер буде мати "додаткові операційні прибутки під час поставок газу".

Але замінити RUE Москва не могла.

"Для нас принципово, щоб "Газпром" ніколи більше напряму не продавав газ Києву і не грузнув у суперечках щодо ціни. Крім того, на RUE замкнуто багато контрактів, і на перереєстрацію їх на іншого трейдера зараз немає часу", - пояснив чиновник уряду Росії.

Причину поступок джерело в українській делегації бачить у тому, що "для компанії-посередника важливо залишитися на ринку в наступного році".

Джерело затверджує, що окремі представники українського уряду пропонували повернутися до схеми прямих міжурядових угод щодо поставок газу, що ускладнило б діяльність посередників.

Костянтин Бородін з "Нафтогазу" запевнив, що досягнута в середу домовленість не базується на поступках української сторони.

"Нам не один день працювати разом, треба йти назустріч один одному", - сказав він і додав, що ціна газу на наступний рік ще не сформована і що можуть бути досягнуті компроміси, які фінансово виправдають угоди щодо поставок у IV кварталі 2006 р.

Бородін категорично відкинув можливість участі "Газпрому" у керуванні газотранспортною системою України або газосховищами.

Роман Захаров з інвестиційного банку Foil Securities вважає, що рішення про збереження ціни на газ до кінця року має політичне підґрунтя, а суть домовленостей виходить за рамки газової сфери і простягається на інші галузі - металургію, електроенергетику.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді