Ющенко поміняв Ірину на Ірину

П'ятниця, 29 вересня 2006, 17:30

Президент Ющенко визначився з людиною, яка від його імені виголошуватиме заяви та коментуватиме події в житті та трудовій діяльності глави держави.

На місце прес-секретаря Ющенка, яке стало вакантним після відставки Ірини Геращенко, прийшла Ірина Ванникова – ведуча новин на каналі 1+1.

Указ про призначення Ванникової у п’ятницю під вечір з'явився на сайті президента. Хто першим запропонував Ющенку кандидатуру Ванникової – невідомо, зате відомо, що її лобіював радник і друг дитинства глави держави Михайло Дорошенко.

Ірина народилася у російському місті Самара в 1976 році. Але, як повідомляє сайт 1+1, жила вона там недовго: "Ще немовлям мама привезла її в Україну, на "багаті села" – смт Калинівка, що на Васильківщині. Власне, там минуло дитинство, там закінчила загальноосвітню середню школу із золотою медаллю. Нині мешкає у Києві".

Фото з сайту 1+1

"Найголовніший проект життя – родина. Має двох доньок, заміжня", - повідомляє про Ванникову 1+1.

Ванникова має дві освіти: у 2001 році закінчила Могилянку, де отримала диплом "магістр філософії", а наступного року – факультет кіно та телебачення Київського державного інституту театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Спеціальність – кіно та телекритика.

Стажувалася у США за програмою USAID, а також на польському телебаченні.

Ведучою Ванникова працює з 1995 року, коли її обличчя з'явилося в новинах "Вікна" на каналі СТБ.

Також Ванникова працювала кореспондентом в телепроектах "Вікна-парламент", "32 жовтня" та інших телемарафонах.

Була автором та ведучою телевізійного ток-шоу, що вироблялося спільно з проектом "Людина року".

Працювала прес-аташе в концерті Тараса Чубая "Світло і сповідь" та московського театру "Соврєменнік" під час їхніх гастролей в Україні.

Тут же сайт 1+1 повідомляє про факт, який може бути поясненням, чому вибір глави держави зупинився на Ванниковій – вона "працювала редактором телевізійної трансляції інавгурації президента України Віктора Ющенка".

Насправді, за інформацією "Української правди", родина Ванникової кілька разів була причетна до президентських заходів.

Так, її чоловік був режисером трансляції інавгурації нового глави держави, а також трансляції урочистостей з нагоди Дня незалежності 2005 року.

Він же, разом із журналісткою Ольгою Скотниковою, робив фільм на 100 днів президентства Ющенка, який вийшов на УТ-1.

Ванникова – це вже третє кадрове поповнення команди Ющенка з 1+1.

Раніше радницею президента з питань піару стала Валентина Руденко, яка очолювала прес-службу каналу, а по квоті Ющенка в першу п’ятірку блоку "Наша Україна" потрапила Ольга Герасим’юк.

Останнє призначення президента – це також вихід для 1+1, який не міг вмістити у вечірній прайм-таймовий випуск новин трьох топ-ведучих: Ванникову, Мазур і Добровольську.

У п’ятницю ввечері Ірина Ванникова дала короткий брифінг у секретаріаті президента, де розповіла про мотиви свого вчинку, але не відповіла на питання журналістів. Зокрема, Ірина заявила про таке:

"Чому я тут? По-перше, я тут, бо я щиро вірю в силу нашого президента і в його здатність змінити наше життя на краще.

По-друге, для мене є надзвичайно почесним приєднатися до команди молодих державних управлінців, цінності котрих я розділяю.

Я розумію, наскільки це серйозний виклик долі, але водночас я впевнена, що, маючи великий досвід в медіа, я зможу принести користь і на цій роботі.

Інша причина – це віра в те, що нашими спільними зусиллями ми зможемо зробити наше суспільство більш поінформованим, тому що я усвідомлю єдине: поінформоване суспільство владі довіряє.

Ми продовжимо кращі традиції співпраці з пресою, які запровадила Ірина Геращенко, чий досвід я вважаю унікальним і неоціненним.

Я обіцяю, що спілкуватися ми будемо регулярно і дуже часто. Я вам зацитую президента: "Щодня говорити, що відбувається в цьому домі". Президент вважає, що інформація з секретаріату має виходити регулярно.

Сподіваюся, що ми станемо партнерами. У мене до вас єдине прохання. Я справді хвилююся, ця посада для мене є новою, обов’язки також новими, я ще не освоїлася на цій роботі. Дозвольте мені увійти в курс справи і сьогодні не ставте мені запитання. Я обіцяю, що ми з вами обов’язково зустрінемось у форматі запитання-відповідь. Це відбудеться дуже скоро".

Коментар Андрія Шевченка, голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова:

"Це призначення передбачуване, Ірина вписується у формулу "зірка-телевізійниця-жінка". Інтрига була тільки на останньому етапі, коли Іра конкурувала із Світланою Заліщук (прес-секретар Олега Рибачука), і це був вибір між іменем і технологією. Перемогло ім'я. Ірина – це класична телевізійна відмінниця, яка зробила правильну телевізійну кар’єру аж до "Телетріумфу".

Що зміниться для президента? Ющенко із Ванниковою буде спокійнішим і комфортнішим для журналістів, ніж Ющенко з Геращенко. Думаю, це хороший шанс вибудувати кращу довіру між журналістом і президентом.

Навряд чи перед Ірою стоїть задача технологічного прориву, і є шанс, що буде розведена посада прес-секретаря і керівника прес-служби".

(Від УП. Пізніше сама Ірина Ванникова повідомила, що на посаду керівника прес-служби президента буде призначена інша людина.)

Коментар Наталії Лігачової, сайт "Телекритика":

"Ірина Ванникова – безперечно, одна з найкращих ведучих теленовин, яка пройшла школу одного із найкращих телевізійних ньюз-румів країни – каналів СТБ і "1+1". При цьому Ірина завжди вигідно відрізнялася від багатьох своїх колег постійною роботою над собою, а також умінням не тільки читати новини, але і вести прямоефірні діалоги з гостями студії, грамотно ставити запитання і наполегливо домагатися відповідей на них. Думаю, що це стане їй у пригоді на новій посаді.

Ірина у 2002-2004 роках була серед пасивних, але все-таки, співчуваючих акціям журналістських протестів проти цензури й, очевидно, добре знає професійні стандарти, згідно з якими повинні працювати журналісти в інтересах суспільства, а не влади або політиків.

Хотілося б вірити, що це знання дозволить Ірині пройти крізь Сциллу і Харибду посади, кардинально далекої від журналістики у своїх задачах, яка, водночас, дуже і дуже впливає на якість роботи саме журналістів.

З особливостей, що відрізняють Ірину Ванникову від Ірини Геращенко, я б насамперед виділила відсутність у Ірини такого колосального політичного досвіду, що був, безумовно, у Геращенко, яка стала самостійною політичною фігурою. Але це може бути навіть плюсом для журналістів – оскільки на цій посаді більш адекватною, як на мене, була би людина скоріше "технічна", ніж харизматична.

Ванникова завжди була також дуже обережною й обачною у своїх вчинках - думаю, що в неї будуть більш рівні стосунки з усіма представниками оточення Ющенка, а також вона буде більш прогнозованою для тих, хто допоміг її призначенню".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді