Нацбанк відзначає потужний приплив валюти в Україну

Вівторок, 10 жовтня 2006, 18:32

Нацбанк відзначає у вересні потужний приплив у країну іноземної валюти, який обумовив нехарактерне для цього місяця збільшення пропозиції іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку на тлі стриманих темпів росту попиту на неї.

"Вересень відрізнився потужним припливом іноземної валюти в країну, що поряд з надходженнями експортного виторгу пов'язано з інтенсивними зовнішніми запозиченнями", - повідомив Нацбанк на веб-сайті у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

Позитивне сальдо інтервенцій НБУ у вересні було найбільшим цього року – 552 млн. 500 тис. дол., зазначено в повідомленні. При цьому коливання ринкового курсу гривні до долара на міжбанківському валютному ринку не перевищували 0,9% її офіційного курсу, який протягом місяця зберігався на рівні 5,05 грн./1 дол.

За минулий місяць гривня відносно євро та російського рубля зміцнилася на 0,82% і 0,04% відповідно, що відбивало курсову динаміку валют на міжнародних ринках.

Крім того, міжнародні резерви в умовах здійснення найбільших з початку року зовнішніх платежів з погашення та обслуговування зовнішнього держборгу (509 млн. дол.) збільшилися на 442 млн. дол. або на 2,4%, - до 19 млрд. 100 млн. дол.

"На їхнє збільшення вплинуло як позитивне сальдо інтервенцій Нацбанку, так і надходження коштів від розміщення урядом облігацій зовнішньої державної позики (близько 300 млн. дол.)", - підкреслюється в повідомленні.

Щодо наявного валютного ринку, у повідомленні зазначено, що у вересні відчувалося сезонне зменшення пропозиції іноземної валюти при збереженні попиту на неї: негативне сальдо між пропозицією та попитом зросло до 196 млн. дол.

"Це відбулося в основному за рахунок зростання попиту на євро, що серед іншого пов'язано з деяким знецінюванням його щодо долара США на міжнародних ринках", - уточнюється в повідомленні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді