Зернотрейдерів охопив ажіотаж

Середа, 11 жовтня 2006, 11:19

Після недавнього повідомлення про введення Кабміном ліцензування на експорт продовольчої пшениці, операторів зернового ринку охопило занепокоєння.

Справа в тому, як зазначають самі трейдери, що виділені урядом квоти - мінімальні. Наприклад, 100 тис. тон кукурудзи на всіх експортерів до кінця поточного року. З огляду на те, що на сьогоднішній день великих зернотрейдерів більш ніж десять, "це взагалі нічого". У зв'язку з чим оператори ринку зерна прагнуть швидше оформити одержання ліцензій та квот, передає Ліга.

Ліцензії та квоти на експорт пшениці (400 тис. тон) і ячменя (600 тис. тон) одержать "буквально кілька компаній".

"Ця ситуація може призвести до дестабілізації зернового ринку і до знищення виробника як такого", - говорить один з операторів. За його прогнозами, якщо трейдерам не буде "відкрито вихід" на зовнішній ринок, то наступного року ціни на зерно можуть значно знизитися.

Нагадаємо, ліцензії на експорт пшениці будуть видаватися Мінекономіки за узгодженням з Мінагрополітики. Узгодження буде здійснюватися за принципом тимчасового пріоритету на підставі заяви, копії зовнішньоекономічного договору та специфікацій до нього, а також копії посвідчення про державну реєстрацію.

Рішення про надання суб'єкту господарювання узгодження на видачу ліцензії або відмовленні в цьому приймається комісією Мінагрополітики протягом десяти робочих днів з моменту реєстрації заяви. Експортери зерна зобов'язуються повідомляти відповідну комісію Мінагрополітики про фактичний вивіз продукції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді