Янукович змушує українських трейдерів віддати ринки зерна Росії

Середа, 11 жовтня 2006, 15:40

Українська влада продовжує видавати регуляторні акти, що стосуються експорту зерна. Слідом за документом про введення ліцензій на зовнішні контракти із пшеницею, зараз Кабмін готовий прийняти постанову про квотування експорту пшениці, ячменя, жита й кукурудзи до кінця 2006 р.

Мета нововведень - запобігання загрози продовольчій безпеці країни, передає Finance.ua.

Відповідно до документу, в листопаді-грудні 2006 р. квота на вивіз пшениці і її суміші з житом складе 400 тис. т, ячмінь - 600 тис. т, кукурудзи – 100 тис. т, жита - 0 тис. т.

Українська пшениця й фураж за якістю відповідають тільки російським. Тому реалізація урядових актів призведе до втрати ринків збуту за межами України на користь експортерів з Росії, вважають експерти.

Начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник уважає невиправдано заниженим розмір запропонованих квот. Так, за її словами, навряд чи можна вважати виправданим ліміт по ячменю в межах 600 тис. т, якщо врожай цієї культури склав 12 млн. т і по кукурудзі в 100 тис. при зібраних 6 млн. т.

Нагадаємо, 9 жовтня 2006 р. Українська зернова асоціація заявила, що експорт зерна з України на зовнішній ринок заморожено, оскільки дозволи (ліцензії) видавати дотепер не почали. Порти затоварені контрактним зерном.

28 вересня Кабмін прийняв постанову №1364, яка передбачає введення ліцензування експорту продовольчої пшениці і її суміші з житом, яка набула чинності 3 жовтня 2006 р.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді