Бойко: Україні не варто рівнятися на Європу по газу

Четвер, 12 жовтня 2006, 11:05

Україна не зможе з 2008 р. перейти на європейські ціни на імпортний газ. Таку заяву зробив 12 жовтня міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

"Ми робили аналіз розвитку нашої економіки щодо газового фактору. Ми вважаємо, що нам необхідно пройти трирічний шлях для того, щоб економіка була пристосована для цін навіть наших сусідів", - сказав Бойко, передає Finance.ua.

За його словами, газ для країн Балтії в наступному році може подорожчати з 220 дол. до 260 дол. за 1 тис. куб. м, для Молдови - з 160 до 260 дол., для країн Закавказзя - до 220 дол.

За словами Бойко, Україні потрібен перехідний період.

"Я не думаю, що ми за один рік можемо пристосуватися до європейського рівня цін", - сказав міністр. За словами глави Мінпаливенерго, найбільш уразливою галуззю є хімічна промисловість, яка використовує газ як сировину.

Міністр нагадав, що "Україна буде імпортувати газ середньоазіатського походження, споживання російського газу в балансі країни в 2007 р. не буде", що пояснюється різницею в умовах поставки й реалізації газу. За його словами, домовленості з Росією про транспортування середньоазіатського газу через територію РФ будуть повністю задовольняти потреби економіки країни.

Нагадаємо, що між РФ і Україною є угоди на п'ять років, де ставка транзиту російського газу через територію України зафіксована на рівні 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км. Крім того, Україна в 2007 р., як затверджує Кабмін, буде закуповувати газ за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м.

Варто відзначити, що ціна газу для населення знижена. Для родини із чотирьох чоловік, що проживає в 3-кімнатній квартирі, ціна газу буде становити 339 грн/1 тис. куб. м (раніше ціна становила 414 грн/1 тис. куб м.). Тариф газу диференційований, і буде коливатися залежно від площі приміщення. Що стосується підприємств ТКЕ, те для них ціна на газ буде підвищена з 2007 р., а тарифи почнуть переглядати з 1 грудня 2006 р.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді