Долю українських копійок ще не вирішено?

Четвер, 12 жовтня 2006, 13:20

Питання про вилучення монет номіналом 1, 2 і 5 копійок розглядалося Національним банком України.

Сьогодні, за підрахунками фахівців, на кожного жителя, доводиться близько 100 монет різного номіналу. Тим часом навіть цієї, чималої на перший погляд кількості дріб'язку недостатньо для того, щоб у грошовому обігу не відчувалося їхнього дефіциту.

За інформацією Наталі Струкової, заступника начальника управління НБУ в Харківській області, керівництво Національного банку вже подумувало про те, щоб вилучити з обігу три найдрібніші монети: 1, 2, 5 копійок.

Причиною цьому могло стати помітне округлення цін на всілякі товари й послуги. Правда, в супермаркетах продовжують встановлювати ціни з точністю до однієї копійки, що постійно пригальмовує процес розрахунків з покупцями.

Однак останнім часом попит на монети значно підвищився і про це говорять навіть у Нацбанку. У НБУ це в першу чергу пов'язують із транспортними змінами.

Точніше - з подорожчанням вартості проїзду в маршрутному автотранспорті деяких регіонів країни. Більшість цінників тут поміняли з 1 грн. на 1,25 грн., і це призвело до серйозного дефіциту монет номіналом 25 копійок, а також 10- і 5-копійчаних.

Варто очікувати збільшення "монетної" проблеми й після подорожчання проїзду в метро.

І навпаки, якщо заберуть згадані вище три види дрібних монет, автоматично доведеться міняти більшість цінників із цифрами, некратним 10 копійкам. І навряд чи вартість поміняється в бік зменшення - жадібність не дозволить.

UABanker

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді