Порошенко підганяє януковичів із законами щодо СОТ

Четвер, 12 жовтня 2006, 14:49

Голова комітету ВР з питань фінансів та банківської діяльності Петро Порошенко звернувся до представників уряду з проханням направити в комітет законопроекти, необхідні для гармонізації національного законодавства з вимогами угод Світової організації торгівлі.

Документи буде розглянуто народними депутатами у першочерговому порядку, передає Ліга.

До питань, які вимагають першочергового рішення, уряд відносить завершення гармонізації законодавства з нормами та принципами СОТ; підписання протоколу про доступ на ринки товарів та послуг; узгодження остаточного тексту проекту звіту робочої групи. У випадку виконання цих трьох складових переговорного процесу Україна стане членом СОТ до кінця 2006 року.

Нагадаємо, до СОТ входять 149 країн, на котрі припадає 95% світового торговельного обороту. Усі сусіди України (крім Росії та Білорусі) вже є членами СОТ. На країни СОТ припадає близько 70% українського експорту.

Процес приєднання України до СОТ триває більш ніж 12 років (з 1993 року). Уже проведено 16 офіційних засідань Робочої групи по розгляду заявки України щодо вступу до СОТ.

Останнє відбулося 15 червня 2006 року. У частині законодавчого забезпечення вступу Верховна Рада прийняла в цілому 18 законів. Ще 20 має бути прийнято до моменту вступу. Прийняті закони регулюють такі сфери, як інтелектуальна власність, ввізне мито на сільськогосподарську продукцію, страхування, експортне мито на насіння олійних культур, аудиторська діяльність, автомобільна промисловість, якість та безпека харчових продуктів, антидемпінгове законодавство, оподаткування сільськогосподарських підприємств.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді