Експерти "під егідою Мінекономіки" поліпшили прогноз зростання ВВП у 2006 р. до 5,9%

Понеділок, 16 жовтня 2006, 11:42

Українські та міжнародні експертні центри, які беруть участь у підготовці консенсус-прогнозу під егідою Мінекономіки, істотно поліпшили оцінки зростання економіки країни цього року: у жовтні їхній усереднений прогноз зростання ВВП України в 2006 р. склав 5,9%, тоді як у червні - 2,6%.

"Другий семінар підряд учасники збільшують свої оцінки темпів росту реального ВВП. Однак, помітним залишається деякі розбіжність у поглядах експертів - варіація значень становила від 4,5% до 7%", - відзначається в огляді консенсус-прогнозу, текст якого оприлюднив Мінекономіки, передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідно до огляду, на 2007 рік експерти сьогодні прогнозують 5,6% зростання ВВП, тоді як у червні вони очікували 4,2%.

У документі відзначається, що поліпшення прогнозних оцінок росту економіки пов'язане зі збільшенням темпів зростання інвестування економіки; поліпшенням зовнішньоторговельного балансу й збільшенням очікувань обсягу споживання.

На думку прогнозистів, нарощування обсягів інвестицій буде тривати за рахунок як внутрішніх, так і зовнішніх джерел фінансування. При цьому, у порівнянні із червневою оцінкою, виріс консенсусний прогноз обсягу прямих іноземних інвестицій в Україну у 2006 році - на 702 млн. дол., до 3 млрд. 800 млн. дол.

Експерти також прогнозують зменшення негативного сальдо рахунку поточних операцій цього року: його усереднена оцінка склала "мінус" 855 млн. дол., тоді як у червні - "мінус" 2 млрд. 761 млн. дол., що, в основному, обумовлено збільшенням прогнозу експорту до 48 млрд. 800 млн. дол.

У той же час, прогноз обмінного курсу на кінці 2007 рік збільшився до 5,16 грн/1 дол. проти 5,12 грн/1 дол., очікуваних у червні.

"Значна кількість експертів відмінюються до думки, що НБУ буде проводити політику, спрямовану на девальвацію національної валюти", - констатується в огляді.

ВВП України за підсумками січня-вересня 2006 року зріс на 6,2%, у тому числі у вересні - на 8,9%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді