Україна перегнала Росію на 18 пунктів в індексі глобалізації

Вівторок, 17 жовтня 2006, 13:31

Україна зайняла 39 місце в індексі глобалізації - щорічному рейтингу найбільш глобалізованих країн.

Рейтинг було складено спільно з американським журналом Foreign Policy та консалтинговою компанією A.T. Kearney, передає Finance.ua.

Індекс глобалізації, опублікований у жовтні 2006 року, містить у собі 62 країни, на частку яких у сукупності припадає 96 відсотків всесвітнього ВВП. Кожна країна оцінювалася по 12 параметрах, об'єднаних у чотири категорії: економічна інтеграція, технології, приватні контакти та політика.

Автори дослідження вказують, що 2006 рік був одним із самих непростих в історії глобалізації. Конфлікт на Близькому Сході, ядерна програма Ірану, рекордно високі ціни на нафту, погроза тероризму - фактори, що негативно позначаються на всесвітній інтеграції. Однак, вважають автори дослідження, незважаючи ні на що, глобалізація залишається реальністю, з яким зіштовхується кожна людина на Землі.

Реклама:

Перше місце в індексі глобалізації так само, як і в 2005 році, займає Сінгапур. На другому і третьому місцях опинились Швейцарія та США. У 2005 році ці країни розділили між собою перший рядок списку. У десятку країн з найбільш високим індексом глобалізації також увійшли: Ірландія, Данія, Канада, Нідерланди, Австралія, Австрія та Швеція.

З країн колишнього СРСР в індексі глобалізації-2006 опинились всього дві держави - Україна та Росія. Росія з 2005 року просунулася в списку на 5 позицій і тепер займає 57 місце.

Просування РФ в індексі глобалізації автори дослідження пов'язують з ростом обсягу прямих інвестицій у країну, викликаних підвищенням цін на енергоносії.

Замикають перелік країн, найбільш інтегрованих у світові економічні та політичні процеси, Індонезія (60 місце), Індія (61 місце) та Іран (62 місце).

Переможцями в окремих категоріях у 2006 році стали: Сінгапур - 1-і місце за економічною інтеграцією, США - за технологіями, Швейцарія - за приватними контактами та Франція – в
політиці.

Дослідження індексу глобалізації проводиться щорічно з 2004 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді