Ющенко лякає накласти вето на бюджет

Вівторок, 17 жовтня 2006, 16:27

Президент Віктор Ющенко заявляє про можливість застосувати право вето до проекту державного бюджету на 2007 рік.

Про таку позицію президент заявив у листі, спрямованому на ім'я голови Верховної Ради, а також на ім'я глав парламентських комітетів, передає Finance.ua.

"Проект бюджету є кроком назад у частині забезпечення прозорості в управлінні бюджетними ресурсами. У ньому відновляються державні гарантії по кредитах без визначень граничних обсягів, що суперечить статті 18 Бюджетного кодексу України, відсутній розподіл витрат між областями на забезпечення функціонування органів місцевої виконавчої влади, а повноваження головного розпорядника цих коштів (1 млрд. 600 млн. грн.) передаються Секретаріату Кабміну. Перерозподіл коштів субвенцій місцевим бюджетам фактично покладається на міністерство фінансів, окремі субвенції місцевим бюджетам взагалі не розподілено", - зазначається в листі глави держави.

Також Ющенко звертає увагу на те, що більш ніж 90% місцевих бюджетів є дотаційними, а виконання делегованих повноважень органами місцевого самоврядування істотно недофінансуються. Президент називає порушенням Конституції та законодавства надане уряду право вносити зміни в перелік об'єктів, які підлягають приватизації. На думку Президента, це може створити умови для зловживання та корупції.

Також, за словами президента, у бюджеті ігноруються проблеми малого та середнього бізнесу; виділяється мінімальне фінансування на реальні інноваційні проекти. Президент звертає увагу, що частина коштів держбюджету на підтримку малого бізнесу, в порівнянні 2000 роком, скоротилася в 7 разів.

Також Віктор Ющенко зазначає, що в проекті бюджету інвестиційні кошти не мають адресного призначення, а також відсутнє комплексне середньострокове планування таких витрат. Ющенко також вважає малореальним напрямок в інвестиції надходжень від приватизації, що у порівнянні з поточним роком збільшено майже в 5 разів.

Глава держави зазначає, що в переліку об'єктів приватизації відсутні великі привабливі для інвесторів підприємства, а підготовка об'єктів до продажу затягується.

Президент вважає, що ударом по інвестиційній привабливості країни може стати пропоноване в проекті бюджету продовження практики зміни існуючих правових норм у частині оподаткування.

Крім того, у листі до парламенту президент заявляє про стурбованість у зв'язку з ослабленням у проекті бюджету позицій соціальної політики, зокрема, зниження витрат на соціальний захист та соціальне забезпечення, а також зниження темпів росту мінімальної зарплати.

У зв'язку з цим президент України просить парламент під час подальшої роботи над проектом держбюджету ліквідувати зазначені недоліки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді