Український експорт змінює курс на захід

Середа, 18 жовтня 2006, 18:30

Географія експорту українських товарів змінилася убік Європи.

Так, згідно з даними Держкомстату, експорт товарів за січень-серпень 2006 р. у країни європейського континенту склав 7 млрд. 890 млн. дол., що майже на півмільярда більше, ніж в усі країни СНД (7 млрд. 480 млн. дол.), багато хто з яких вже є членами Світової організації торгівлі, зокрема, Киргизстан, Вірменія, Грузія та Молдова, передає Finance.ua.

Найбільше товарів Україна експортує в Росію – 5 млрд. 50 млн. дол. Тим часом, успішніше всього Україна експортує до країн СОТ. Серед них: Туреччина – 1 млрд. 590 млн. дол., Італія – 1 млрд. 580 млн. дол., Польща – 840 млн. дол., США – 78про млн. дол., Німеччина – 770 млн. дол., Угорщина – 580 млн. дол., Індія – 540 млн. дол., Єгипет – 520 млн. дол., Китай – 410 млн. дол.

Усього протягом зазначеного періоду Україна експортувала товарів на суму 24 млрд. 210 млн. дол.

Зазначимо, що Мінфін звертає увагу на низку проблемних питань, які стосуються вступу України до СОТ. Серед них: непогодженість обсягів державної підтримки сільського господарства, оподаткування сільгосппідприємств, проблеми ліцензування, лібералізація експорту великої рогатої худоби та шкірсировини, врегулювання умов доступу на ринки цукру, скасування експортних субсидій на молоко та молочні продукти.

Крім того, країни-учасниці СОТ вимагають скасувати експортні мита на відходи та брухт чорних металів. На сьогодні законодавством не врегульовано також питання доступу на ринок України генетично-модифікованих продуктів.

Також парламенту потрібно врегулювати питання, які стосуються скасування обмежень на створення та діяльність філій іноземних банків в Україні.

Як повідомлялося, на сьогодні Верховна Рада має прийняти ще 21 закон, необхідний для завершення процедури вступу до СОТ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді