Примусова картизація

Середа, 18 жовтня 2006, 19:21

Народні депутати, схоже, здатні піти на все, аби перевести Україну на безготівкові платежі.

Наприкінці минулого тижня вони зареєстрували законопроект, після прийняття якого українці просто не зможуть вільно робити більш-менш великі покупки без платіжних карток.

Хоча в авторах епохального документа й значаться представники Соцпартії та Партії Регіонів (Василь Цушко, Віталій Калюжний, Василь Горбаль і Дмитро Святаш).

Однак із неофіційних джерел стало відомо, що прабатьками законопроекту все-таки є фахівці Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем, які відстоюють інтереси MasterCard і VISA Int. у нашій країні (в асоціації цю інформацію "УП" підтвердили).

Після його прийняття зміни відбудуться відразу в усіх сферах. В першу чергу постраждають ті, хто досі не обзавівся карткою. Адже хоча підприємства (у тому числі й бюджетної сфери) мало не в масовому порядку сьогодні випускають своїм співробітникам карти для виплати зарплат, вони досі не змогли охопити всіх українців.

За даними Національного банку, загальна кількість емітованих українськими банками платіжних карт, по яких було здійснено хоча б одну операцію (тобто це не "мертвий", а працюючий "пластик"), у січні-червні 2006 року склала 27,9 млн.

У випадку прийняття законопроекту, Мінфіну доручать підготувати постанову, якою буде затверджено максимально можливі обсяги розрахунку готівкою. Простіше кажучи, буде затверджено суму, понад яку магазини будуть проводити продаж вже не за готівку, а лише за допомогою карток.

У той же час, можна бути впевненим у тому, що після прийняття законопроекту, можливостей для використання карт стане значно більше, ніж зараз – істотно зросте кількість терміналів, що приймають "пластик" у торговельних точках по всій країні.

Буде застосовано обидва методи – як батога, так і пряника. З одного боку, будуть запроваджені штрафи для магазинів, які відмовляються приймати картки – до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз це 1700 грн.): більше року тому вже було прийнято закон, яким торговців зобов'язали встановити в себе термінали, але в ньому не було зазначено санкцій за невиконання. З іншого боку – тим, хто буде обладнувати свої каси POS-терміналами, гарантують податкові пільги.

Податковий експеримент буде тимчасовим (він триватиме з 1 січня 2008 р. до 31 грудня 2009 р.) – торгово-сервісні підприємства, у яких за допомогою карток буде оплачуватися до 25% покупок будуть платити лише 95% податку на прибуток. Фінансисти вважають, що це неодмінно спрацює.

"Це чи не перша спроба економічними методами стимулювати торговців використати POS-термінали в щоденній торговельній діяльності. Прийнята раніше норма про обов'язкове встановлення терміналів, які приймають карти не менше трьох платіжних систем, не подіяла, як і багато з того, що впроваджується "з-під палки". Тому реальний інтерес торговця до економії своїх відрахувань у бюджет може стати реальним поштовхом до "терміналізації" бізнесу", – прокоментував начальник управління платіжних карток банку "Хрещатик" Сергій Головань.

На сьогоднішній день в Україні встановлено 15,6 тис. терміналів, які приймають карти VISA і MasterCard.

Напевно потішать пересічних клієнтів і статті, якими законодавці прописують у новому документі правила й можливості надання безвідсоткових кредитів. Відповідно до законопроекту, банки мають право оформлювати безвідсоткові карткові кредити (які зараз практично заборонені НБУ), якщо мають якісь інші можливості заробити на цьому ж клієнті (наприклад, одержати комісійні при наданні супутніх послуг).

"Правила надання безвідсоткових карткових кредитів не описано відповідним чином у банківському законодавстві, саме тому зовсім мало українців мають можливість ними користуватися. Нацбанк досить критично ставиться до такої "благодійності", а тому мало хто з фінустанов зважується на подібні бонуси для власників карт. Думаю, що після того, як це питання буде законодавчо вирішено, значно більше банків будуть надавати своїм улюбленим клієнтам послуги подібної якості", – впевнений начальник управління маркетингу та реклами "Дельта Банку" Олександр Чайкін.

Фахівці впевнені, що запропонований законопроект має досить високі шанси пройти в стінах Верховної Ради. Вони покладаються як на лобістський потенціал авторів документа, так і Асоціації членів платіжних систем (EMA).

"Це чи не перша спроба економічними методами стимулювати торговців використати POS-термінали в щоденній торговельній діяльності. Прийнята раніше норма про обов'язкове встановлення терміналів, які приймають карти не менше трьох платіжних систем, не подіяла, як і багато з того, що впроваджується "з-під палки". Тому реальний інтерес торговця до економії своїх відрахувань у бюджет може стати реальним поштовхом до "терміналізації" бізнесу", - прокоментував начальник управління платіжних карток банку "Хрещатик" Сергій Головань.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді