"Назви своє ім'я": дружина президента не стримувала сліз

Четвер, 19 жовтня 2006, 19:45

Спочатку була "Криворіжсталь", а потім – фільм про Голокост. Якби була інша послідовність, то багато вчинків Віктора Пінчука сприймалися б інакше.

Тепер же, коли він робить щось правильне, його завжди переслідуватиме бекграунд власних кроків у минулому.

І кожна суспільно-корисна дія Пінчука буде зважуватися на терезах сумнівів: що це – його піар з метою моральної реабілітації чи щирість у її небанальних проявах?

Стівен Спілберг і Віктор Пінчук зняли півторагодинний документальний фільм "Назви своє ім'я". В основу стрічки режисера Сергія Буковського лягли відео-інтерв'ю, зібрані американським інститутом Фонду Шоа.

Колись за ідею фільму, знятого на основі розмов зі свідками Голокосту, брався Олександр Роднянський, але він її не реалізував.

Презентація стрічки "Назви своє ім'я" викликала синхронний ажіотаж у рядах українського керівництва – захід у Жовтневому палаці відвідали президент Ющенко, прем’єр Янукович і спікер Мороз.

Але ці гості з'явилися перед публікою за кілька секунд до початку фільму. За їх відсутності в центрі уваги перебував колишній президент Кучма.

Усі знайомі поспішали засвідчити йому свою повагу. Розцілувалися з Кучмою генпродюсер ICTV Олександр Богуцький і редактор "Столичних новин" Вадим Долганов.

Підійшов до нього екс-міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Кучма ще продовжував вітатися з дружиною Грищенка, як раптом побачив американського посла Вільяма Тейлора.

Доволі безцеремонно відсунувши жінку, Кучма поспішив потиснути руку представнику американського уряду.

Щойно двері залу відчинилися, Кучма поспішив зайняти своє місце. Дехто, щоб потиснути Кучмі руку, спускався з гальорки. Кучма розцілувався з кримським комуністом Леонідом Грачем. Від будь-яких інтерв’ю він відмовився.

Майже останнім до зали вбіг... Михайло Бродський. "Сьогодні вперше мені зателефонував Пінчук. Якби він покликав із іншого приводу – я б не прийшов", – пояснив він появу у колі давніх опонентів.

Михайло Бродський сказав, що не підійде вітатися до Кучми...
А він і не дуже чекав. Фото Ганни Андрієвської

З першої десятки рейтинг-листу українських мільярдерів на презентації був присутній Геннадій Боголюбов із групи "Приват". Вони ще рік тому на смерть воювали з Пінчуком, але помирилася після досягнення компромісу стосовно Нікопольського заводу феросплавів. Тепер на підприємстві керує "Приват", а Пінчук має свою квоту.

Також подивитися фільм прийшли представник "лужніковської групи" Михайло Спектор, губернатор Запоріжжя Євген Червоненко, колишній глава секретаріату президента Олег Рибачук і колишній депутат Нестор Шуфрич, а також чисельні члени команди Пінчука – адвокати Власенко і Рєзников, екс-депутатки Полякова, Чеботарьова і Богословська тощо.

Михайло Спектор (зліва) колись навіть мав титул "представник кандидата в президенти Віктора Ющенка у Росії"...
А Олександр Городецький (справа) був керівником українського ТНК. Зараз - перший заступник голови "Інтерпайпу". Фото Ганни Андрієвської

Найцікавіше почалося, коли до зали зайшли VIP-гості: Ющенко в супроводі дружини, а Янукович – Мороза. Чинний президент зайняв місце біля режисера фільму Сергія Буковського. Ющенко так і не підійшов привітатися з Кучмою.

Януковича пліч-о-пліч із Морозом посадили через прохід від Ющенка. Недружнє рукостискання прем’єра з Кучмою видали їхній конфлікт – Янукович не пробачив дій екс-президента під час помаранчевої революції.

Батько Віктора Пінчука Михайло Аронович (в колі) спостерігав, як син налагодив контакти із новою владою. Фото прес-служби президента

Холод ненатопленої зали відчувався і у доволі стриманих стосунках між головним подружжям України. Перед тим, як згасло світло, Катерина Ющенко погладила чоловіка по спині, але він ніяк на це не прореагував. Так само Віктор Ющенко навіть не робив спроб заспокоїти дружину, яка проплакала весь фільм.

"Назви своє ім'я" шокує після п’ятнадцятої хвилини, коли свідки Голокосту розповідають про пережите. В одному місці фільм перервали оплесками – коли свідок Марія Зайвелевич запитала з екрану: "Зачем людям нужны войны? Почему нельзя жить мирно? Не знаю, если бы я была в правительстве, мне кажется, я бы сделала все для того только, чтобы было тихо". Перші керівники держави спонтанну реакцію глядачів ніяк не підтримали.

Можливо, пік психологічного навантаження у всьому фільмі – це кадри, коли пенсіонери, щоб якось вижити, зрізають тупими ножицями цибулю, яку вирощують на підвіконні. У цій залі було достатньо людей, які мали б опустити очі в цей момент.

Власне, сам фільм переповідати немає сенсу – можна тільки порадити його подивитися. Під патронатом Спілберга стрічка може претендувати на премії західних фестивалів та "Оскар". Вийшла справді сильна документалістика – попри гостру дискусію, яка, за деякою інформацією, виникла між Пінчуком і Буковським на завершальній стадії підготовки до фільму.

Навіть під час виступу Пінчука, відразу після прем’єрного показу, відчувалося, що він невдоволений малою роллю, відведеній безпосередньо подіям у Бабиному Яру. Пінчук з помітним жалем у голосі сказав, що до стрічки так і не потрапили свідчення одного зі свідків – натомість Буковський пояснив, що не захотів травмувати глядачів жахливою розповіддю. "Але я думаю, що це свідчення, яке не увійшло до фільму, ми дамо в якості бонусу до DVD", – наполіг на своєму Пінчук.

Фільм приголомшив усіх присутніх. Фото Ганни Андрієвської

За словами Пінчука, він не розраховує на комерційний успіх стрічки, і збирається передати її в усі учбові заклади.

"Один український бізнесмен-депутат сказав мені: "Хочу купити в тебе права для показу фільму в кінотеатрах, трансляції по обласному телебаченню та для демонстрації в школах". Я відповів: "Супер, це буде для нас великий успіх, і ми це зробимо безкоштовно", – розповів Пінчук. За інформацією "Української правди", людина, яку він мав на увазі – це член БЮТ Олександр Фельдман.

На питання з залу до Пінчука, чи не треба зняти такий самий фільм про Голодомор, Ющенко почав аплодувати. Зять Кучми сказав, що готовий підтримати – і не тільки це, але й стрічку про Чорнобиль.

Офіційний постер фільму

Президент досидів до кінця та навіть особисто поговорив із деякими свідками Голокосту, натомість, Янукович і Мороз пішли відразу після закінчення фільму, проігнорувавши спілкування продюсерів та режисера стрічки з глядачами.

А в якийсь момент під час фільму можна було побачити зосереджений погляд Януковича – тільки спрямований він був не на екран, а на Ющенка, який сидів у п’яти метрах від нього...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді