"Укртранснафта" хоче щоб Одесу-Броди добудовували всі кому не ліньки

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 10:30

Одним з варіантів проекту добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька може стати створення транснаціонального консорціуму.

Про це повідомив заступник голови правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Горобець на міжнародній конференції Oil terminal 2006 у Москві в четвер, передає "Інтерфакс-Україна".

"Його учасниками можуть бути каспійські, українські, російські, європейські оператори ринку, міжнародні фінансові інвестиції та приватні інвестори", - спрогнозував Горобець.

За його словами, у даний час завершується робота над рамковим бізнес-планом, який припускає залучення 550 млн. дол. інвестицій, що дозволить реалізувати проект за 2,5-3 роки та окупити витрати через 10 років. Горобець зазначив, що вже існують усі необхідні економічні розрахунки, технічні і технологічні рішення, пропозиції з дотримання умов екологічної безпеки, а також рекомендації стосовно правових форматів реалізації проекту.

Представник "Укртранснафти" запросив усі зацікавлені компанії до ознайомлення із бізнес-планом після його остаточної доробки для визначення можливої участі в ньому.

Він підкреслив незмінність курсу керівництва української держави та "Укртранснафти" на якнайшвидшу реалізацію проекту Одеса-Броди-Плоцьк у європейському напрямку.

Магістральний нафтопровід Одеса-Броди побудований у 2001 році для транспортування каспійської нафти. Протягом декількох років він не використовувався. Наприкінці червня 2004 року уряд України дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти в реверсному режимі.

Контракт щодо прокачування нафти у напрямку морського нафтового терміналу "Південний", підписаний 8 червня 2004 року, передбачав транспортування російської нафти Urals в обсязі до 9 млн. тон на рік. Однак у першому півріччі 2006 року в реверсному напрямку було прокачано всього 1 млн. 800 тис. тон.

Україна має намір продовжити нафтопровід Одеса-Броди до Плоцька (Польща) на відстань ще близько 490 км та прокачувати по ньому каспійську нафту в європейському напрямку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді