Януковичі здадуть "Газпрому" національні інтереси за "дешевий" газ?

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 12:35

У Москві розраховують на успішне завершення переговорів з Україною щодо газу на зустрічі прем'єрів двох країн у Києві 24 жовтня.

Москва запропонує Києву пакетну угоду. Росія погоджується постачати газ по 130 дол. за тис. куб. м. В обмін на це Україна зобов'язується виконати наступні умови: провести референдум щодо НАТО; не чіпати російський чорноморський флот з можливістю пролонгації угоди і після 2017 року; погодитися на посередництво "РосУкрЕнерго" і Росії при купівлі туркменського газу; а також зберігати незмінними транзитні ставки для російського газу, передає www.kommersant.ru з посиланням на високопоставленого чиновника в уряді Росії.

Віктор Янукович неодноразово заявляв, що сподівається домовитися про ціну на імпортний газ у 130 доларів. Упевненість Януковича, можливо, ґрунтується на тому, що Москва зробила йому відповідну пропозицію - низька ціна в обмін на ряд зобов'язань у політичній та економічній сферах.

По-перше, Україна зобов'язується найближчим часом провести загальнонаціональний референдум щодо НАТО.

Плебісцит з цього питання повинен бути проведений відповідно до Універсалу, підписаного президентом та лідерами антикризової коаліції. Результати референдуму сьогодні цілком прогнозовані - більшість українців скаже НАТО "ні". Чим швидше буде проведено всенародне голосування, тим менше шансів у прихильників вступу.

По-друге, Москва пропонує Києву не чіпати російський флот, який базується в Севастополі, як передбачено договором, до 2017 року та, можливо, потім пролонгувати цей договір.

По-третє, за умовами пропонованої угоди Україна повинна гарантувати збереження співробітництва з "РосУкрЕнерго" на термін не менш ніж п'ять років, як це записано в договорі, і не ініціювати його перегляду.

По-четверте, Київ повинен пообіцяти одержувати туркменський газ винятково через Росію.

І нарешті, Україна не повинна змінювати фіксовані ставки транзиту російського газу.

У "Газпромі" інформацію щодо ціни на газ для України ніяк не коментують. У "РосУкрЕнерго" у четвер, 19 жовтня, повідомили, що контракти на 2007 рік перебувають на стадії підписання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді