Енергосистеми України та ЄС можуть інтегруватися вже до кінця 2007

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 13:26

У ході недавньої зустрічі міністра палива та енергетики Юрія Бойко і комісара з питань енергетики Єврокомисії Андріса Пієбалгса сторони домовилися інтегрувати енергосистеми України та Євросоюзу до кінця 2007 року.

У прес-службі Мінпаливенерго підтвердили, що питання об'єднання на зустрічі в середу, 18 жовтня, "обговорювалося", однак більш докладно коментувати результати переговорів не стали, передає Finance.ua.

За експертними оцінками, об'єднання енергосистем дозволить вже у 2008 році збільшити обсяг експорту вдвічі.

За даними Мінпаливенерго, експорт української електроенергії торік зріс на 56,3% порівняно з 2004 роком і склав 8 млрд. 358 млн. кВ/год на суму 95 млн. дол.

Нагадаємо, що 1 грудня 2005 року Україна та Європейський союз підписали меморандум про взаєморозуміння та співробітництво в енергетичній сфері і створенні єдиної енергетичної системи між Україною та Об'єднаною європейською енергосистемою (UCTE, Union for the Coordination of Transmission of Electricity).

А 2 червня 2006 року державна енергетична компанія "Укренерго" поширила заяву, у якій було сказано, що "компанія готова до об'єднання з європейською енергосистемою і вважає, що реалізація цього проекту прискорить інтеграцію енергосистем Балтії та Співдружності Незалежних Держав".

При цьому в "Укрэнерго" повідомили, що Україна вже провела дослідження вітчизняної енергосистеми та устаткування на відповідність нормам та вимогам UCTE і визначила напрямки та обсяги робіт, необхідних для приєднання до UCTE з технічної і правової точки зору.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді