Семенюк хоче позбутися міноритарних держпакетів Обленерго

П'ятниця, 20 жовтня 2006, 15:29

Фонд держмайна почав узгодження та візування проекту постанови уряду щодо продажу до кінця поточного року і на початку наступного міноритарних пакетів акцій 21 енергокомпанії загальною номінальною вартістю 295 млн. грн. та ринковою вартістю, виходячи з котирувань, більш ніж 1 млрд. 400 млн. грн.

"Є попередні домовленості з керівництвом Мінпаливенерго, Мінфіну і є розуміння в Кабміні у частині підтримки ініціативи Фонду держмайна у відношенні продажу цих надлишкових пакетів акцій", - повідомив заступник глави ФДМ Дмитро Парфьоненко журналістам у Києві в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що в даний час усі держпакети акцій енергокомпаній зосереджені в НАК "Енергетична компанія України".

"Якщо подивитися на структуру цих пакетів акцій, то там повний різнобій: є і великі, і дрібні, котрі не дають можливості впливати на поточну діяльність підприємств", - зазначив Парфьоненко.

За його словами, ФДМ пропонує залишити у держвласності пакети акцій у розмірі 60%+1 акція статутного фонду, у випадку "Київенерго" - 50%+1, "Черкасиобленерго" - 40%+1 акція, а інше продати.

Парфьоненко, зокрема, повідомив про згоду ФДМ на продаж блокуючих держпакетів акцій шісьох обленерго: "Одеса-", "Полтава-", "Прикарпаття-", "Суми-", "Чернігівобленерго" - по 25% та "Львівобленерго" - 27%.

Заступник голови Фонду також зазначив, що вступ у силу закону про зниження кворуму на зборах з 60% до 50% дозволить підняти питання про перегляд розміру пакетів для продажу убік збільшення.

"У випадку виходу постанови пакети акцій будуть продаватися через біржу. Одночасно ми ці пакети не викинемо для того, щоб не обвалити ринок. Будемо якось короткими чергами. Хочемо почати до кінця року", - сказав він.

Крім зазначених блокуючих пакетів "Київенерго" та Черкасиобленерго" НАК "Енергетична компанія України" належить від 60,1% до 75% у статутних фондах 12 обленерго: "Вінниця-", "Волинь-", "Дніпро-", "Донецьк-", "Закарпаття-", "Запоріжжя-", "Луганськ-", "Миколаїв-", "Харків-", "Хмельницьк-", "Черновціобленерго" та "Кримэнерго", а також від 70,1% до
85,7% у чотирьох генеруючих компаніях: "Дніпро-", "Донбас-", "Захід-" та "Центренерго".

Однак у пропозиції ФДМ відсутній пакет акцій "Запоріжжяобленерго", можливо через його вкрай маленьку величину - 0,25%, тоді як пропоновані до продажу пакети акцій інших обленерго (крім блокуючих) складають від 5% до 15%, энергогенеруючих компаній - від 10,1% до 25,7%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді