Мартинюк вважає, що його колеги не будуть міняти ЧФ на газ

Понеділок, 23 жовтня 2006, 18:35

З боку України було б несерйозним давати гарантії базування Чорноморського флоту Російської Федерації на українській території після 2017 року.

Про це заявив перший віце-спікер ВР Адам Мартинюк, коментуючи інформацію про те, що за ціну російського газу в 130 дол. за 1 тис. кб. м Україна повинна розплатитися деякими поступками, у тому числі і гарантією перебування Чорноморського флоту РФ в Україні до і після 2017 року, передає Ліга.

Мартинюк підкреслив, що кожний, хто знайомий з Конституцією знає: перебування Чорноморського флоту РФ на території України гарантовано до 2017 року.

Ніхто не зможе дати гарантій, що в 2017 році буде такий склад парламенту, що зможе продовжити дане перебування, а змінити цю норму Конституції сьогодні ніхто не візьметься. "Це несерйозно, і Росія розуміє, що несерйозно давати заздалегідь такі обіцянки", - сказав він.

Мартинюк підкреслив, що офіційна зустріч прем'єр-міністрів України Віктора Януковича та Росії Міхаіла Фрадкова відбудеться у вівторок, і стане відома вартість 1 тис. кб. м газу.

Ніяких попередніх умов у цих договорах немає. "Я думаю, що мої слова про те, щоб ви менше вірили пресі, ви дуже добре розумієте, оскільки ви самі є представниками преси - хтось десь щось почув, хтось про щось сказав", - зазначив перший віце-спікер.

На його думку, публікація з інформацією про попередні умови поставок імпортного газу в Україну - це, "швидше за все, чергова "качка", яку вигідно комусь поширювати".

Нагадаємо, сьогодні лідер Української народної партії Юрій Костенко заявив, що енергетична залежність завжди обертається політичною. Росія буде торгуватися з Україною суверенітетом, НАТО, російським Чорноморським флотом у Криму та газовою трубою.

"Президент не може чекати, поки гримне грім і на стіл покладуть договори, у яких буде говоритися про продовження оренди Чорноморського флоту РФ ще на 100 років, проведенні референдуму по НАТО", - підкреслив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді