"В інтересах третіх осіб" у Черкасах утретє зриваються вибори

Понеділок, 23 жовтня 2006, 19:20

На 5 листопада у Черкасах заплановані треті за цей рік вибори Черкаського міського голови.

Вибори "ЗАПЛАНОВАНІ", але чи відбудуться вони – залишається під питанням.

Схоже на те, що зараз застосовується та ж сама технологія зриву виборів, що й минулої весни.

Оскільки тоді ніхто покараний так і не був, то запобігти повторному зриву здатна лише пильна увага до них центральних органів влади, але ні в секретаріаті президента, ні в Кабміні, не кажучи вже про Генпрокуратуру, долею черкаських виборів особливо не переймаються.

У березні 2006 року вибори Черкаського міського голови де-факто були зірвані у суді за декілька годин до початку голосування, повторні вибори у червні – зірвала міська влада та ТВК.

Зараз все йде до того, що третя виборча кампанія зривається за тією ж схемою.

На початковому етапі робилося все, щоб впливові у міськраді політичні сили не були зацікавлені у призначенні повторних виборів: найбільшим фракціям міськради пропонується "розібрати" посади віце-мерів, котрі працюватимуть під керівництвом в.о. міського голови — секретаря міськради Анатолія Каленчука. Мовляв, для чого вибори, якщо можна й так керувати містом.

Це вже колись було у Полтаві: у 2002-му році полтавський міський голова Анатолій Кукоба, що був обраний до парламенту, чотири роки керував містом через секретаря міськради. У випадку з Черкасами "полтавську модель" важко розцінити інакше, як приховану формулу політичного хабарництва.

На цьому тлі доволі характерними були дії територіальної виборчої комісії: упродовж декількох тижнів вона зволікала з призначенням дати виборів: спочатку очікувалося, що вибори будуть призначені на початок жовтня, потім — на кінець місяця, зрештою — під натиском Центральної виборчої комісії — ТВК здалася й призначила дату проведення повторних виборів.

Отже вибори стартували, але ще не факт, що вони відбудуться. Адже зараз у Черкасах повторюється відомий сценарій. Спершу йдуть тижневі затримки фінансування виборчої кампанії.

Відтак, із порушенням графіку виготовляється поліграфічна продукція. Наприклад, графік виготовлення інформаційних плакатів кандидатів, що вивішуються на дільницях, відкладено на три тижні.

Двічі виборцям міста (до 11 і до 29 жовтня) мали б розноситися іменні запрошення, але вони станом на кінець минулого тижня лише замовлялися.

Одночасно районні ради міста, як і під час попередніх виборів, затримали у себе списки виборців. Ці списки мали бути у ТВК ще 4 жовтня, але Соснівська райрада Черкас передала їх лише 16 жовтня, а Придніпровська – не передала й досі.

Це, власне, три "порушення" – зрив термінів виготовлення інформаційних плакатів, іменних запрошень та передачі списків виборців — і стали минулого разу для ТВК підставою за добу до виборів скасувати їх, не видавши бюлетені на дільниці.

Ніщо не заважає повторити цю схему знову, оскільки ніхто не поніс відповідальності за червневий "безпрєдєл".

І хоча 16 червня прокуратура міста порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 364 стосовно посадових осіб Черкаської міськвиконкому та Черкаської міської ТВК, які, дослівно "зловживаючи владою та службовим становищем, всупереч інтересам служби, діючи умисно в інтересах третіх осіб з метою непроведення виборів міського голови м Черкаси".

Пройшли чотири місяці, і лише в середині жовтня— під тиском громадської думки, неодноразових заяв КВУ та кволих нагадуваннь з боку ГПУ — міська прокуратура висунула звинувачення колишньому керівникові ТВК Вікторові Чубу.

Який, до речі, на цих виборах являється довіреною особою Анатолія Каленчука, секретаря міськради. Ще раз "до речі": у кандидата Каленчука з ТВК вже пов’язана велика неприємність.

Його родич Костянтин Шкукалюк був обраний секретарем ТВК. Але потім було виявлено, що пан Штукалюк фальсифікував виборчі документи, коли подавав заяву до ТВК. Під тиском громадськості прокурор міста був змушений порушити проти пана Штукалюка кримінальну справу.

Варто додати, що сам секретар міськради Анатолій Каленчук – є кумом Володимира Олійника, депутата Верховної Ради від БЮТ. Саме Олійника називав ініціатором зриву виборів лідер березневої кампанії з виборів міського голови Черкас Валерій Пащенко.

Так само Володимира Олійника у розпал другої виборчої кампанії "куратором зриву виборів" у листі до керівництва БЮТ називав Сергій Одарич.

А на початку жовтня у Черкасах Центр соціологічних і політичних досліджень "СОЦІС" провів опитування громадської думки, в ході якого жителям міста було поставлено відкрите запитання (тобто без вказування прізвищ), кого вони вважають ініціатором зриву виборів міського голови Черкас 18 червня 2006 року.

16,3% назвали прізвище "Олійник", на другому місці попередній мер міста Анатолій Волошин – 5,3%, на третьому – соратник колишній Олійника – Володимир Космина – 4,7%.

У вівторок, 24 жовтня у президента Віктора Ющенка запланована нарада з питань проведення виборів міського голови Черкас, куди запрошені силовики, керівництво ГПУ, а також урядові чиновники та народні депутати.

Засідання повинно було відбутися минулого вівторка, але його перенесли через загибель народного депутата Юрія Оробця, що очолював Тимчасову слідчу комісію ВР із питання порушення законодавства під час проведення виборів до органів місцевого самоврядування в Черкасах.

Як колись пожартував сам Юрій Миколайович, "проведення виборів міського голови Черкас – це особиста справа декількох черкаських політиків у самих Черкасах та Оробця в Києві.

Більше до цього нікому немає діла". Зараз знову здається так, що у Києві демократією в Черкасах опікуватися нікому. Адже ГПУ та навіть секретаріат президента, зайняті питанням власного політичного виживання, проявляють байдужість щодо "містечкових питань".

Тоді як в самих Черкасах долю виборів знову хочуть вирішити без самих виборців.

Автор

Олександр Черненко, КВУ, тижневик "Фокус" спеціально для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді